Giorgiana Radu: „Chefi la cuțite”, cu cuțitul în decența vorbirii

În ultimii ani, emisiunile culinare au devenit tot mai populare, spațiile destinate cooking show-ului aducând rating posturilor TV. Nu e o invenție a noastră, ci, ca de multe ori, împrumutăm de la străini formate care prind telespectatorul în mreje.
Îmi amintesc cum, în vizita din 2014, din Țara Sfântă, poposind pentru două zile la prietenii noștri, Nava și Avinoam Bar Yosef, ea, jurnalistă de radio, se uita la un astfel de program. Deschidea rar televizorul, lectura fiind una dintre îndeletnicirile ei preferate, iar când o făcea, spunea că îi place să urmărească genul acesta de emisiuni. O relaxau, dar afla și noutăți din arta culinară. Mamă a doi copii, culegea doar variantele potrivite unui stil de viață echilibrat.

Postul Antena 1 găzduiește două zile pe săptămână emisiunea „Chefi la cuțite”, unde trei jurați-bucătari dau verdicte despre talentul celor care își pun la încercare abilitățile culinare. Nimic greșit! Doar că analiza acestora, referitoare la preparatele care le sunt date spre degustare, este condimentată excesiv cu un limbaj ieșit din tiparele admise ale unui program de televiziune, cu atât mai mult cu cât este urmărit și de copii care și-i aleg drept modele pe bucătarii iscusiți. Chiar dacă show-ul culinar are ca țintă doar un anumit nivel al publicului, nu trebuie să se uite de respectul pentru fiecare telespectator, oricare ar fi bagajul lui intelectual.

Așadar, domnilor bucătari, ”băgați-vă” beep-urile atunci când beculețul roșu al aparatului de filmat nu este pornit. Nu confundați platoul unei televiziuni cu cârciuma unde, presupun, se petrece o bună parte din viața domniilor voastre. Cu atât mai grav mi se pare utilizarea limbajului suburban, cu cât doi dintre dumneavoastră aveți copii.
Copiii noștri care vă privesc ca pe niște profesori în deprinderea științei gătitului, nu trebuie să învețe și limbajul, limitat vizibil, ceea ce nu e neapărat de imputat. Agresivitatea de periferie e însă de neiertat. Și, chiar dacă există telecomanda care poate schimba postul, din păcate, nu schimbă și atitudinea dumneavoastră. Poate încercați să o revizuiți, din prețuire (dacă există!) pentru telespectator. Pentru că telespectatorul-copil poate înțelege că a fi un bun realizator de salată sau plăcintă presupune și arta măscării.