Giorgiana Radu: Compromisul de a fi

Prea multă minciună pitită în spatele unei tencuieli sclipicioase, unui zâmbet sau a vorbelor siropoase. Prietenia ascunde – de multe ori – interese mai mici sau mai mari, în funcție de „potența” insului vizat. Ipocrizia stă în fiecare, doar că puțini au curajul de a recunoaște acest mijloc de integrare și de supraviețuire într-o lume dominată de falsitate. Dacă am fi cu totul sinceri, probabil am suferi de singurătate.

De câte ori am zâmbit celor cărora antipatia la adresa noastră li se citește sub gene, de câte ori ne-am prefăcut a crede ceea ce mincinosul grăia cu înflăcărare, de câte ori am tăcut, deși am fi vrut să dezgolim neadevărul, de câte ori …? Fiecare om este un actor în sine. Cu cât este mai talenat, cu atât viața îi devine mai ușoară. Sau cine știe?!

Pe oameni nu-i interesează, adesea, adevărul. Vor laude, plecăciuni, complimente. Nu contează dacă sunt sincere sau false. Important e să se împăuneze cu ele.
Deși am fi tentați să spunem că demagogia este întrebuințată mai ales în politică, cred că mulți dintre noi o practică din când în când, în funcție de scop și împrejurare. Dozajul face însă diferența. Excesul are întotdeauna urmări negative.

Distribuie prietenilor

Fără compromisuri nu prea se nimerește viața asta. Oricât de deștepți și de pricepuți am fi, nu putem evita jongleriile la care suntem provocați. Chiar dacă multe se arată schimonosite în jurul nostru, facem abstracţie, ne continuăm drumul, căutăm calea ce ni se potrivește, fără a fi cu totul falși. Timpul nu ne permite să fim imuabili. Avem doar libertatea de a alege cum să fim, cu sau fără măști.