• Home
  • Editoriale
  • Giorgiana Radu: Credința încă mai unește România. Papa n-a venit degeaba

Giorgiana Radu: Credința încă mai unește România. Papa n-a venit degeaba

Timp de trei zile, România a fost – așa a părut – una creștină, fără culte, fără etnii, rase umane. Marea schismă, de acum mai bine de o mie de ani, nu s-a văzut în vizita apostolică a Suveranului de la Vatican. Biserica ortodoxă, cea catolică, greco-catolică, și celelalte existente au fost deopotrivă, ceea ce ar trebui să reprezinte mereu, una și aceeași, credința în Dumnezeu, în același Dumnezeu. Papa a reușit unificarea unei Românii debusolate, înstrăinate de cetățenii săi și de ea însăși. Dincolo de întrevederile politice, – pentru că peste însemnătatea religioasă, Papa Francisc reprezintă statul Vatican-, Suveranul Pontif a reunit cetățenii români sub cupola credinței, a drumului împreună către Dumnezeu. Toți suntem frați, în fața Creatorului. Așadar, sloganul „Să mergem împreună” nu a fost doar un paragraf care să dea bine în relatările presei, ci a condus de la sine o națiune întreagă.
Papa Francisc ne-a dat tuturor o lecție. O lecție a bunului simț, a simplității, a iubirii, a stăpânirii fără de îngrădire. În cele trei zile, Suveranul a dominat tot. Canalele media, mijloacele de securitate, liderii țării noastre, bisericile, toate au fost supuse acestei vizite sfinte.

Credința, încă ne mai unește, și asta nu e puțin lucru. Arată că mai avem o șansă. Șansa bunei conviețuiri, indiferent de nimicurile care trasează de multe ori distanțe incomensurabile.

Unicitatea Sfântului părinte s-a văzut și prin modestia veșmintelor, a mijloacelor de transport, a locului ales spre odihnă. Din acest comportament al modestiei ar fi bine să ia aminte mai marii noștri conducători în ale religiozității. La noi, prea multe potcapuri aurite, prea multe limuzine de lux și, mai ales, prea multe conflicte în bătălia spre dobândirea unei parohii sau multe alte funcții care nouă, enoriașilor simpli, ne scapă.

Dincolo de lecția pe care fiecare credincios și-a însușit-o sau ar trebui să și-o însușească după aceste zile de mare însemnătate pentru România, cred că cei care ar trebui să se aplece mai mult înspre meditație, ar trebui să fie chiar preoții români, prelații, în frunte cu liderul lor suprem. De la ei pleacă, în multe cazuri, exemplele negative, păcatele apăsătoare dominate de pedofilie, prostituție și furt. Papa Francisc a fost, este și va fi o lecție pentru întreaga umanitate. Vivat Papa!

Parteneri