Giorgiana Radu: Femeia – Evă și femeia – înger

giorgiana radu 4 1

De ce veniți voi, oameni-îngeri, în viețile noastre? Cine vă trimite să înveliți suferința, cu aripile bunătății voastre? Vă puneți la dispoziție, fără rezerve, fără pretenția remunerării, toată agoniseala sufletească dobândită în ani și ani. Întindeți nu doar mâna, ci dăruiți preaplinul generozității voastre. V-aș scrie numele cu majuscule, dar știu că nu acesta este scopul întâlnirii noastre.

Vă număr pe degetele unei singure mâini. Mâna dreaptă, cea care întregește rugăciunea, prin semnul sfintei cruci. Căci voi nu sunteți simpli oameni, ci îngeri. Îngeri pământeni, frați buni cu cei cerești.

Nimic nu vă obligă. Nici grad de rudenie, nici măcar vreun „barter” prietenesc. Prieteniile se sudează în timp, iar în unele cazuri timpul întâlnirii a fost mai ieri. Dar, așa sunt îngerii pământeni. Fac bine doar din iubire. Ar purta pe aripile lor toată greutatea care te-apasă. Fără să le ceri, ei sunt acolo când hăul disperării stă să te-nghită. Și nu poți să nu te întrebi dacă îi meriți sau ce-ai făcut să meriți astfel de oameni-îngeri?

Răspunsul e sus, în cer. El știe doar rânduiala vieților noastre. El ne trimite tot și toate câte trăim. Și ne aduce în cale binele, fără să alergăm după el, mai ales în momentele unei iminente prăbușiri. Răsplata pentru astfel de îngeri, îngerițe – căci predominantă este partea feminină, chiar dacă un înalt prelat consideră femeia aducătoare de păcat – este aceea de a-ți dori să fii mai bun decât ești, de a prelua modelul bonomiei lor fără rezerve.

Da, femeia-Eva a păcătuit, iar pentru asta Domnul i-a zis: „Voi înmulți mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naște copii; atrasă vei fi către bărbatul tău, și el te va stăpâni”. Așa ne învață Sfânta Scriptură. Dar, suferințele mari ale femeilor, sunt, uneori, altele decât cele arătate în Biblie. Astăzi, cea a nașterii, nu prea mai este valabilă, cele mai multe femei alegând cezariana. Oricum, specularea, în discursuri bisericești care par mai degrabă electorale, a păcatului femeii, este nedreaptă și excesivă.

Da, femeia a păcătuit, păcătuiește, dar tot ea poate fi și înger. Așa cum sunt îngerii descriși mai sus, pe care Dumnezeu îi aduce în viețile noastre. Pentru a ne ajuta și pentru a ne învăța lecția dăruirii fără limite, fără răsplată. Din drag și dragoste pentru semeni!

Parteneri