Giorgiana Radu: Maria Timuc, despre noi, “poeziile lui Dumnezeu”

 

Viaţa e o înşiruire de trăiri, de situaţii, de capcane în care ne avântăm inconştient. Pentru a le face faţă, pentru a le ocoli avem nevoie, în primul rând, să ne cunoaştem pe noi înşine. Spre un astfel de pas ne îndrumă Maria Timuc, prin cartea sa “Paşi către tine însuţi – Puterea frumuseţii interioare”, apărută la Editura Dharana. În paginile care ne pot fi ghizi reali spre îmbunătăţirea vieţii, autoarea porneşte de la spusele unor oameni iluminaţi, specialişti în psihologie, psihiatrie şi yoghini.

“Noi nu trebuie să facem ceva pentru a atinge frumuseţea, noi avem nevoie doar să renunţăm la negativitate, iar bucuria propriei existenţe este bucuria primordială”, ne împărtăşeşte scriitoarea în primele pagini ale cărţii, punctând faptul că “noi suntem poeziile lui Dumnezeu”.

Distribuie prietenilor

Deşi pare simplu, drumul către noi înşine este cel mai greu de parcurs. Să ne cunoaştem cu adevărat poate fi, uneori, cea mai dureroasă încercare. Opintelile se ivesc mai apăsătoare decât ne imaginăm. Egoismul şi mândria primează de multe ori în detrimentul armoniei, înţelepciunii, compasiunii. La baza tuturor acţiunilor noastre ar trebui să se situeze iubirea. “ Să spui continuu te iubesc, aceasta să fie rugăciunea ta şi gândul permanent al minţii. Să-i spui în sinea ta te iubesc celui ce te urăşte”, ne iniţiază Maria Timuc, un om cu adevărat special pe care divinitatea mi l-a adus spre cunoaştere chiar în casa mea.

dulcan şi maria timuc la mp 300x225 2În urmă cu doi ani, mai exact pe 6 iunie 2017, Maria, împreună cu profesorul doctor Dumitru Constantin Dulcan şi preotul Gelu Bogdan, vizitau Muzeul Pietrei de la Sângeru. Am petrecut atunci câteva ore împreună, dominate de bucurie şi binecuvântare. Scriitoarea ne-a dăruit câteva cărţi, dar una dintre ele mi-a stârnit, mi-a scormonit sufletul, citindu-i titlul. Deşi a trecut timp de atunci, şi am tot amânat pătrunderea în lumea acestei cărţi, consider că citind-o acum, am ajuns acolo unde căutam răspunsurile în raport cu viaţa, cu Dumnezeul pe care îl regăsim în tot ce ne înconjoară, în flori, în frunze, în mirosuri, în oamenii de lângă noi.

Drumul înzăpezit către noi înşine mi-a fost desluşit citind, pe nerăsuflate, această carte care spune, printre multe altele, că “vorbăria excesivă stoarce vitalitatea celui ce-o ascultă, întunecând lumina sufletului”, iar “postul minţii, tăcerea ne ajută să ne concentrăm la lucrurile cu adevărat importante, ne ajută să ne controlăm furia şi iritabilitatea“.

Desluşiţi în aproape patru sute de pagini, “Paşii către tine însuţi” sunt descrişi pe înţelesul tuturor, cu o scriitură impecabilă, dar asimilarea textului depinde de fiecare ins în parte. Autoarea ne pune la dispoziţie, treaptă cu treaptă, ascensiunea către noi. Depinde de fiecare cum interpretează mesajul. Puterea gândului şi iubirea stau la baza deciziilor şi reacţiilor noastre, a succesului sau eşecului. Dacă nu ştim să dozăm şi să stăpânim aceste două seminţe ale existenţei, atunci ne va fi greu să trăim în comuniune cu noi înşine, dar şi cu ceilalţi. “Iubirea necondiţionată este un câmp uriaş, o stare de conştiinţă, o stare energetică şi o sursă de inspiraţie, de creativitate şi de frumuseţe. Accesul la această stare a conştiinţei nu este îngrădit nimănui de nimeni altcineva, afară de sine însuşi”, ne evidenţiază Maria Timuc.

Multe cunoscute, neconştientizate, ne sunt relatate în această carte pe care o recomand fiecărui om care vrea să pătrundă dincolo de sinele pe care nu şi-l bănuieşte .
Maria Timuc, prin cartea sa, devine liantul dintre noi şi graţia divină. Cine vrea să pătrundă în universul cunoaşterii de sine şi implicit al cunoaşterii iubirii de Dumnezeu, care înseamnă iubirea aproapelui nostru, poate citi cartea mai sus amintită. O astfel de lectură nu poate decât să-ţi îmbogăţească spiritul. Pe mine m-a fascinat. Te voi “urmări” cu drag şi interes, Maria Timuc!