Giorgiana Radu: Opriți jocul de-a v-ați ascunselea cu criminalii

Tragedia de la Caracal a făcut să curgă, după ce la început a curs sânge nevinovat, multă cerneală. A fost subiectul fierbinte al multor emisiuni. Televiziunile s-au bătut în rating pe marginea acestui caz care a stârnit revolta societății împotriva autorităților statului. Multe scenarii au prins viață, multe supoziții – la care a contribuit din plin teoria conspirației – și bâjbâiala anchetatorilor au determinat un val uriaș de neîncredere că adevărul va fi scos la lumină. Indolența criminală a funcționarilor statului, de la început, a fost uitată, iar acum toți se bat în scenarii aberante.

Reconstituirea parțială făcută în cele două zile în care Dincă și-a jucat rolul de actor principal, într-un film de groază regizat chiar de el însuși, secondat de organele statului, nu a împins câtuși de puțin ancheta, ba dimpotrivă, a atras un surplus de obidă pentru public. Nemulțumite de treaba făcută pe jumătate de criminaliști, unele televiziuni s-au apucat să reconstituie ele scena cu butoiul.

Tot tăvălugul acesta de informații nefiltrate s-a răsfrânt mai ales asupra familiilor. Un post TV îl arată pe bunicul Luizei Melencu înconjurat de jandarmi înarmați până la gât, cum îl apără de el însuși, în disperarea de a-și da foc. Mama fetei, amendată cu o sumă uriașă pentru că a refuzat prelevarea de noi probe ADN, se încăpățânează să nu se lase dusă cu forța de polițiști și jandarmi, ripostând până la leșin. Reacțiile lor sunt de înțeles, urmarea neputinței, a neîncrederii, a derutei în care au fost îmbrânciți. Au trecut atâtea luni și ancheta e în același stadiu. De ce se bate pasul pe loc? Pare că se prefac de-a ancheta, un joc de-a v-ați ascunselea cu criminali, cu violatori, cu traficanți de carne vie. Asta face statul de luni de zile. Își joacă interesele proprii, pe viețile unor copii.

Distribuie prietenilor

E normal ca acești oameni să devină suspicioși, pentru că tu polițistule, tu procurorule, tu justiție, toți la un loc și separat sunteți, de multe ori, diavolul cu chip de om, violatorul, pedofilul, ucigașul. De ce nu faceți lumină în acest caz, pe cine ocrotiți? Pe cei nevinovați, sigur nu.

Nici avocatul familiei Melencu nu-mi inspiră sinceritate. Pare, uneori, că mai mult își dezorientează clienții decât îi apără, iar alteori l-aș alătura versurilor eminesciene „…Nu slăvindu-te pe tine… lustruindu-se pe el”.

Câte luni ar trebui să mai treacă, sau câți ani, până va fi descâlcit un caz cu crime clar făptuite, cu un criminal monstrous care și-a recunoscut ororile săvârșite, povestindu-le, cu mândrie parcă, pănă la cel mai cutremurător detaliu? Ca tot ce se petrece la noi, pe cadavre urcă scârboase căpușele politicii, avocățimea ștearsă, fără merite, se suie ca păduchele în frunte. Ba avem și o candidatură la președinție care își trage substanța dintr-o nenorocire. Ce pot spune? Rușine, dar e prea puțin.