Giorgiana Radu: PSD, în luptă cu el însuși

giorgiana 1

La congresul de sâmbătă al PSD s-a jucat democrația. Rămași orfani de Liviu Dragnea, patru mii de delegați ai partidului s-au reunit la Sala Palatului pentru a-și alege conducerea. Ei au fost puși în situația neobișnuită de a vota după cum le dictează conștiința, nu după cum li se ordonă, ceea ce i-a cam încurcat.

Deseori, în politică, efectul de turmă e mai la îndemână decât asumarea unei opinii.
Pentru cei care au candidat la funcțiile de conducere, spiritul sub care s-a desfășurat congresul a fost un bun prilej pentru a se elibera de cumulul unei lungi subjugări.

Viorica Dăncilă (în grija permanentă a lui Mihai Fifor, nedespărțit de ea, lipit de ea!) și-a luat revanșa pentru umilința de a fi doar umbra și porta-vocea fostului lider al partidului. Urmând exemplul predecesorului său, în baia de mulțime până la prezidiu, s-a lăsat pupată mai abitir decât sfintele moaște. Și vorbele îi ies altfel, au căpătat greutate, prețiozitate de când și-a făcut loc siguranța de sine.

Teodorovici, cel care s-a tot gândit și răzgândit cu privire la candidatura pentru funcția de președinte executiv, s-a dovedit inspirat când s-a reînscris în cursă.

Și Mihai Fifor, până mai ieri președinte al Consiliului Național, garda de corp a premierului la acest congres, a ieșit câștigător, în detrimentul peremistului Codrin Ștefănescu.

Liviu Pleșoianu și-a testat talentul oratoric și popularitatea în partid, în timp ce Ecaterina Andronescu nu a realizat decât bifarea existenței sale în PSD.

O palmă usturătoare a primit Marian Oprișan de la Olguța Vasilescu (Dolj) și delegațiile din Olt și Teleorman. Discursul său a fost astupat înainte de a fi rostit.

Șerban Nicolae a încercat o fractură de discurs pesedist, dar răsplata în voturi a fost minoră.

A dominat discursul proeuropean, renegat în epoca Dragnea, apelul la unitate, patriotismul, „grija pentru popor și pentru țară”.

PSD și-a ținut un congres democratic, cel puțin așa a părut, voturile au mers în general pe impulsuri emoționale, dar, în particular, tot deciziile subterane au prevalat. A câștigat cine trebuia să câștige.

Congresul s-a încheiat. Viorica Dăncilă, utilizată de Liviu Dragnea pentru calitatea de a fi supusă și moale, a câștigat, jucând rolul, care o prinde de minune, de femeie cumsecade, împăciuitoare.

Întrebată pe cine susține a spus că pe toți. Ca atare nu a avut dușmani. În culise, se știa de vineri că tripleta Dăncilă – Teodorovici – Fifor trebuie votată. Și așa a fost.

Parteneri