Lucian Avramescu : Vai de mama noastră !

lucian avramescu ganditor 1

Congres, mare congres. Cât Marea Neagră care se varsă în Dunăre și curge îndărăt, spre izvoare, până-n buricul fluid al Europei. Madam Dăncilă zice, oral, din capul ei, fără aplecare pe coala scrisă de consilierii însărcinați cu pixul: ”Trebuie să ne întoarcem la discursul”…

Toată chestiunea ține de discurs ! Toate greșelile țin de discurs. N-am vorbit bine, cum vorbea nea Nelu Cotrocelu pe vremuri, n-am cuvântat avântat. Asta-i durerea! Nu că ne împrumutăm de miliarde pe an să coafăm sărăcia decursă din lefurile funcționărimii abundente, mai numeroase ca-n Franța și America nordică, nu că n-am făcut nicio investiție pentru modernizarea României europene, nu că…

Bătălie de oratori și oratorie la PSD. Oratorul Nicolae, mai vechi ca partidul, fiindcă, zice el, spre cutremurarea emoționată a sălii, este cotizant de 30 de ani în PSD. Partidul a fost botezat astfel în vremea mai puțin preistorică a lui Năstase. Poate Nicolae își numără și anii de membru FSN sau, cine știe, mai vechi de atât.

Pleșoianu a zdrobit oratoric tot, polemizând cu sala, cu Dumnezeul social democrat din cer, chemând ca aliat, întemnițatul Dragnea. Nimeni, zice el, nu are curaj să-i rostească numele. Eu am! Mamă, ce forță, ce curaj să zici Dragnea fără să te fluiere sala! Sala aplaudă, dar nu atât de tare încât să pună în pericol jupoanele doamnei Dăncilă.

Madam Dăncilă cuvântează fără hârtie. Face 1000 de kilometri de autostradă din bani bugetari. Sparge Carpații cu prima autostradă. Alta decât autostrăzile făcute de 30 de ani de FSN-ul înființat de Iliescu. Face o altă autostradă, de cuvinte.

Autostrăzile PSD au făcut înconjurul planetei la congrese. Între congrese, toate au fost luate de ploi.

”Trebuie să ne întoarcem la discursul”… zice ferm și concluziv, doamna Dăncilă. Toate păcatele țin de discurs.

Discurs scurt al lui Codrin Ștefănescu. Eu, de la ”pasopt”, lupt pentru partid. La ”pasopt” era în PRM. Aplauze lungi, aplauze rezervate. Sala e jumate pe coridoare unde se negociază încă.

Pesediștii au vorbit prost, din astă pricină se fac vinovați. Dăncilă: ”Trebuie să ne întoarcem la discursul”…  Chestiunile de discurs sunt păcatul nostru fundamental, zice, oratoric, cu avântul ei blond și bine strunit, prima aleasă înainte de vot.

Șoselele din cuvinte au fost făcute incorect. Trebuie să redescoperim discursul. Închid televizorul.

Parteneri