AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Grapini: Se umblă cu cioara vopsită. Peste 57% din etichetele bio sau eco au afirmaţii false

Mai mult de jumătate dintre produsele care pretind că sunt eco sau bio au informaţii false pe etichetă, susţine europarlamentarul Maria Grapini, astfel că România va trebui să aplice curând noul regulament european cu privire la etichetare.

Maria Grapini a spus sâmbătă, la Antena 3 CNN, că “se umblă cu cioara vopsită”, după ce peste 57% din etichetele produsele pe care scrie că sunt bio sau eco conţin afirmaţii false.

“S-a descoperit că jumătate dintre produsele pe care scria “ecologic”, “natural”, “biodegradabil”, “neutru din punct de vedere climatic” sau “eco” făceau afirmaţii false.

Noile norme urmăresc, în principal, să îmbunătăţească fiabilitatea şi claritatea etichetelor produselor prin interzicerea utilizării unor declaraţii de mediu înşelătoare, atunci când nu sunt însoţite de dovezi.

Și poate că aici ar trebui să vedem și noi, avem o directivă pe care am adoptat-o, cum o să facem în legislația națională, de exemplu, legat de justificarea afirmațiilor explicite legate de mediu, pentru că s-a făcut un studiu și peste 57,5% din afirmații sunt false.

Peste 58,5% din comercianții care au furnizat aceste informații nu au putut fi justificate. 1 pe 2, adică o jumătate din cele 232 de etichete ecologice care le avem acum, în piața internă, sunt false.

Și atunci consumatorul sigur că n-are cum să fie protejat dacă el vede acolo o etichetă, nu-i cere nimănui să justifice.

Se umblă cu cioara vopsită. Comerciantul este și el un om și vinde altor oameni, dar până la urmă nimic nu este mai important decât să fie garantată sănătatea oamenilor”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!