• Home
  • Prima
  • Greenpeace: România va deveni un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate

Greenpeace: România va deveni un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate

reactor nuclear

România vrea să crească producţia de energie cu reactoare nucleare de mici dimensiuni, de ultimă generaţie. Noua tehnologie a fost certificată anul trecut în Statele Unite. Ţara noastră ar urma să devină a doua din lume care o va implementa. Greenpeace reclamă că România va deveni astfel un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate, notează stiri.tvr.ro.

Anunţul utilizării noii tehnologii de producere a energiei, în România, a fost făcut după întâlnirea preşedintelui Klaus Ionannis cu John Kerry, membru al Consiliului Naţional de Securitate a SUA, la Conferința ONU privind Schimbările Climatice.

12 noi reactoare modulare de mici dimensiuni ar urma să fie puse în funcţiune până în 2028. Vor funcţiona separat de Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Operatorul centralei a primit deja finanţare americană, de 1,2 milioane de dolari, pentru a identifica amplasamentul.

Sunt vizate zone miniere unde se închid exploatările de cărbune care produc energie scumpă şi poluantă.
Tehnologia a fost dezvoltată de o corporaţie americană şi a obţinut certificarea anul trecut.
România ar urma să devină a doua ţară din lume după Statele Unite care foloseşte noile reactoare nucleare.

Ecologiştii Greenpeace critică iniţiativa şi reclamă că ţara noastră ar urma să devină „un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testat”.

Cele 12 reactoare modulare vor asigura aproximativ 10% din consumul de energie electrică a ţării, la costuri mai mici decât centralele pe cărbune. Acestea vor putea ajusta producţia, în funcţie de necesitatea sistemului energetic.

Parteneri