Greșeală gravă în redactarea subiectelor de la simularea la limba română. Cum se scuză profesorii responsabili

Simularea Evaluării Naționale a fost dominată de eroarea profesorilor care au construit greşit subiectele la limba și literatura română.

La primul subiect, elevii au avut poezia „Stai şi-asculţi sub ramuri”, semnată Ştefan Iosif. Criticii literari au atras atenția că versurile aparţin autorului german Heinrich Heine și au fost doar traduse de scriitorul român, notează stiri.tvr.ro.

Centrul Național de Examinare și Evaluare și-a cerut scuze, marţi, pentru regretabila omisiune, dar a precizat că aceasta nu e de natură să afecteze rezultatele probei.
„Având în vedere faptul că în structura subiectelor pentru proba scrisă de Limba şi literatura română din cadrul simulării Evaluării Naţionale, din data de 11 martie 2019, a fost utilizat ca ‘text la prima vedere’ poemul ‘Stai şi asculţi sub ramuri…’, fără a se menţiona că opera respectivă este creaţia literară a lui Heinrich Heine, tradusă în limba română de Şt. O. Iosif, Centrul Naţional de Examinare şi Evaluare îşi cere scuze public pentru această regretabilă omisiune. În acelaşi timp, CNEE precizează că această omisiune/eroare de atribuire nu este de natură să afecteze rezultatele şi performanţele obţinute de elevii care au susţinut această probă”, se arată într-un comunicat de presă al CNEE.

AMPress