• Home
  • Știri
  • Guvernul a adoptat „ordonanţa austerității”

Guvernul a adoptat „ordonanţa austerității”

guvern

Guvernul a adoptat vineri așa numita „ordonanță a austerității”, care taie cu 10% cheltuielile bugetare, limitează achizițiile și îngheață angajările la stat, cu unele excepții.

Potrivit stiri.tvr.ro, actul normativ prevede, printre altele, diminuarea cu 50% a posturilor de consilieri în rândul aparatului demnitarilor publici și sistarea angajărilor în instituţiile şi autorităţile publice. Măsurile ar urma să aducă economii de peste 5 miliarde de lei, mult mai puţin decât estimările inițiale și nu prevăd supraimpozitarea câștigurilor de peste 25 de mii de lei și nici a sumelor cumulate din salariu și pensie. Gaura bugetară anunțată oficial este de 20 miliarde lei.

Ordonanța aprobată de guvern are câteva modificări față de varianta publicată de ministerul Finanțelor. O modificare importantă vizează acordarea sporului pentru doctorat. Inițial, în actul normativ care a intrat în procedura de transparență decizională se schimba modalitatea de acordare a sporului pentru doctorat – erau condiții mult mai stricte, iar persoana în cauză trebuia să dovedească faptul că e ajutată de experiența pe care a dobândit-o la doctorat, în activitatea profesională. Ordonanța de urgență nu mai include niciun fel de prevedere privind acordarea sporului pentru doctorat în sistemul bugetar.

Ordonanța prevede că până la finalul acestui an vor fi blocate angajările în sistemul public. De asemenea, salariile angajaților de la stat nu vor mai putea să crească, iar cheltuielile vor fi reduse cu 10 la sută.

Actul normativ mai prevede că nu se vor mai putea face achiziții de mașini și de mobilier.

Parteneri