Trauma poate avea un impact profund asupra vieții unei persoane. Experiențele traumatice lasă răni profunde asupra psihicului uman. De aceea, modul în care persoana funcționează zi de zi este afectat. Procesul terapeutic reprezintă un instrument esențial în vindecarea traumelor. Ce aduce cu sine sunt un cumul de beneficii și rezultate care ajută persoana să recapete controlul asupra propriei vieți.
Pe scurt, trauma este o experiență foarte puternică, de obicei neașteptată, care destabilizează. Depășește capacitatea unei persoane de a face față acelui moment. Trauma poate avea multe înfățișări: abuzul de orice natură, diferite forme de violență, calamități naturale, accidente, decesul unei persoane dragi și foarte apropiate etc. Potențialul enorm al unei traume este acela de a declanșa o serie de reacții precum depresie, anxietate, tulburarea de stres posttraumatic, adicții etc. De aceea este foarte important, crucial am spune, ca persoana care trece printr-o asemenea situație să facă psihoterapie.
Terapia – cel mai validat instrument de vindecare a traumelor
În procesul terapeutic, specialiștii, precum cei din clinica psihart.ro care oferă servicii de psihoterapie individuală pentru adulți și copii, creează un mediu sigur în care trauma se poate explora și înțelege. Iar acest lucru este baza pe care se construiește, cărămidă cu cărămidă, vindecarea.
- Procesarea emoțiilor. Fără doar și poate, o traumă provoacă emoții foarte puternice. Intensitatea emoțională resimțită în urma unui moment traumatic este ceva atât de dureros, încât greu se poate explica în cuvinte. Tocmai din acest motiv, cele mai multe persoane îngroapă, evită, ignoră procesarea acestor emoții. Este un proces mult prea dureros căruia greu i se face față de unul singur. Terapia oferă acest spațiu pentru exprimarea și procesarea acestor emoții, lucru care duce la eliberarea și reducerea tensiunii emoționale.
- Înțelegerea și acceptarea traumei. Terapia ajută persoanele să înțeleagă mai bine evenimentele traumatice, ce și cum impactează acestea viața. Înțelegerea și acceptarea traumei sunt esențiale pentru integrarea ei în experiența de viață. Deși sună greu de făcut, trauma va face parte din viața fiecărui om pentru totdeauna. O luptă constantă și permanentă de a o ascunde și îngropa, nu va aduce liniște niciodată. O luptă temporară de a o accepta conduce la o viață liniștită.
- Învățarea mecanismelor de gestionare a emoțiilor și stresului. Psihoterapeuții sunt un ghid care oferă persoanelor care vin în terapie strategii adaptative de a face față stresului emoțional, de a gestiona sănătos amintirile și reacția la triggeri. Tehnici de relaxare, expunere, restructurare cognitivă și comportamentală – acestea sunt printre cele mai importante mecanisme. Dar nu singurele.
Trauma afectează încrederea în sine, stima și imaginea de sine și capacitatea de a dezvolta și menține relații sănătoase. Rezultatul terapiei restructurează toate acestea. Se construiește unde s-a dărâmat, se modelează la loc ce s-a modificat și toate acestea pentru o viață mai bună. Asta deoarece pe măsură ce persoana învață să facă față traumei, aceasta are șansa de a-și recăpăta calitatea vieții, de a-și găsi echilibrul și fericirea.
În concluzie, o traumă afectează profund viața unei persoane, dar psihoterapia este o resursă valoroasă și esențială pentru a îmbunătăți sănătatea mintală și a recâștiga controlul asupra propriei vieți.
sursa foto: freepik.com