Vrei să ai o producție proprie de ouă? 4 sfaturi pentru întreținerea găinilor în curte

Vrei sa ai o productie proprie de oua 4 sfaturi pentru intretinerea gainilor in curte 1

Ouăle sunt un aliment foarte nutritiv și sunt bogate în proteine, minerale și vitamine. Dacă ai o curte și te-ai gândit să îți crești singur găini pentru producția de ouă, te-ar putea ajuta câteva informații despre întreținerea lor.

Iată 4 sfaturi pentru întreținerea găinilor din curte

  1. Pentru a construi un coteț pentru găini, ai nevoie de un teren adecvat, de materiale rezistente și de unelte potrivite. Poți alege dintre diferite proiecte de cotețe, în funcție de spațiul disponibil, de numărul de găini și de preferințele tale. Un coteț trebuie să aibă o zonă de dormit, o zonă de ouat, o zonă de hrănire și o zonă de plimbare. De asemenea, trebuie să fie bine izolat, ventilat și luminat. Poți concepe cotețul în așa fel încât după ce găinile depun ouăle, acestea să cadă într-o zonă de colectare ușor accesibilă din exterior. Astfel, poți elimina clocitul și vei fi sigur că ouăle sunt proaspete și comestibile. Nu în ultimul rând, îți trebuie un gard sau o zonă bine delimitată și împrejmuită.
  1. Pentru a hrăni găinile, ai nevoie de furaje de calitate, care să conțină cel puțin 15% proteine, dar și de apă curată și proaspătă. Poți să le oferi și gustări naturale, cum ar fi verdețuri, legume, fructe, semințe sau viermi. Ele pot să fie și libere prin curte și să se hrănească doar cu iarbă și furaje. Pentru a avea ouă cu coajă tare trebuie să le asiguri o sursă de calciu, cum ar fi spărtură de scoici sau chiar coaja ouălor consumate, mărunțită. Pentru furaje poți cumpăra o moară de cereale de pe atomico.ro și să mărunțești porumbul și cocenii pentru a obține uruiala. De asemenea, asigură și un număr adecvat de cocoși pentru a avea producția dorită.
  1. Pentru a menține igiena găinilor, trebuie să le cureți regulat cotețul, să le schimbi așternutul, să dezinfectezi cuștile și vasele de apă și hrană, să le tai unghiile și ciocul dacă este nevoie și să le faci băi de praf pentru a preveni paraziții. Mai trebuie să le verifici periodic starea de sănătate, să le vaccinezi și să le tratezi la timp în caz de boală. În funcție de rasă, diferă și rezistența lor la boli. Dacă ști că nu poți să le întreții mereu la fel de bine sau la timp, alege o rasă mai rezistentă și scapă de câteva din griji. Rasa aleasă influențează în mod direct și producția, felul ouălor și cât de hrănitoare sunt acestea. Desigur, fiecare rasă are avantaje și dezavantaje, așa că în funcție de condiții vei fi nevoit să alegi.
  1. Pentru a proteja găinile de prădători, cum ar fi câinii, pisicile, vulpile, șoarecii sau șerpii, trebuie să ai un gard solid și înalt în jurul cotețului, să acoperi zona de plimbare cu o plasă sau o sârmă și să închizi ușa cotețului pe timp de noapte. De asemenea, poți să folosești capcane, dispozitive sonore sau luminoase ori animale de pază, cum ar fi câinii sau gâștele, pentru a îndepărta prădătorii. Este important ca ele să aibă loc de adăpost în curte, în special în cazul în care locuiești în apropierea unei păduri, pentru a te asigura că acestea nu devin prada unor păsări răpitoare.

În concluzie, găinile sunt animale relativ ușor de crescut și întreținut, însă ca orice animal apărut în curte, fii pregătit de schimbări de program. Vei fi mereu nevoit să ai grijă de ele dacă vrei să ai o producție bună de ouă și găinile să supraviețuiască. La final vei culege rezultatele muncii tale și vei avea o sursă importantă de proteine, vitamine și nutrienți.

Sursa foto: pexels.com

Parteneri