În Anglia, mor mai mulți oameni vaccinați de COVID decât cei nevaccinați

 

Mai multe persoane vaccinate mor de COVID decât persoanele nevaccinate, potrivit unui raport recent al Public Health England (PHE). Raportul arată că 163 din cele 257 de persoane (63,4%) care au murit în termen de 28 de zile de la un test COVID pozitiv între 1 februarie și 21 iunie, au primit cel puțin o doză de vaccin. La prima vedere, acest lucru poate părea alarmant, dar este exact așa cum ar fi de așteptat, scrie SciTechDaily, potrivit hotnews.ro.

Iată un experiment de gândire simplu: imaginați-vă că toată lumea este acum complet vaccinată cu vaccinuri COVID – care sunt excelente, dar nu pot salva toate viețile. Unele persoane care se infectează cu COVID vor muri în continuare. Toate aceste persoane vor fi complet vaccinate – 100%. Asta nu înseamnă că vaccinurile nu sunt eficiente în reducerea deceselor.

Distribuie prietenilor

Riscul de a muri din cauza COVID se dublează aproximativ la fiecare șapte ani înaintați în vârstă de un pacient. Diferența de 35 de ani între un tânăr de 35 de ani și unul de 70 de ani înseamnă că riscul de deces între cei doi pacienți s-a dublat de cinci ori – a crescut cu un factor de 32.

Un nevaccinat de 70 de ani ar putea avea de 32 de ori mai multe riscuri de a muri de COVID decât unul nevaccinat de 35 de ani. Această variație dramatică a profilului de risc odată cu înaintarea în vârsta înseamnă că nici vaccinurile excelente nu reduc riscul de deces pentru persoanele în vârstă sub cel al persoanelor tinere.

Datele PHE sugerează că vaccinarea dublă reduce riscul de a fi spitalizat cu varianta delta dominantă acum cu aproximativ 96%. Chiar dacă presupunem în mod conservator că vaccinurile nu sunt mai eficiente în prevenirea decesului decât spitalizarea (de fapt, acestea sunt probabil mai eficiente în prevenirea decesului), acest lucru înseamnă că riscul de deces pentru persoanele dublu vaccinate a fost redus la mai puțin de 1/20 din valoarea pentru persoanele nevaccinate cu același profil de risc de bază.

Cu toate acestea, scăderea de 20 de ori a riscului oferită de vaccin nu este suficientă pentru a compensa creșterea de 32 de ori a riscului subiacent de deces al unui vârstnic de 70 de ani peste unul de 35 de ani. Având în vedere același risc de infecție, ne-am aștepta în continuare să vedem mai mulți dublu vaccinați de 70 de ani că mor din cauza COVID decât cei nevaccinați de 35 de ani.

Există avertismente pentru acest calcul simplu. Riscul de infecție nu este același pentru toate grupele de vârstă. În prezent, infecțiile sunt mai mari la cei mai tineri și mai mici la grupele de vârstă mai în vârstă.

Mai mult aici