În atenția doamnei Carmen Dan!

”Un bărbat din comuna argeșeană Cocu, suspectat că a postat amenințări la adresa unei polițiste prin intermediul unei rețele de socializare, a fost reținut pentru ultraj, urmând să fie prezentat marți la Judecătoria Pitești cu propunere de arestare preventivă. Din primele cercetări a reieșit că bărbatul în vârstă de 34 de ani, de profesie șofer profesionist, a postat pe contul său de Facebook o fotografie a polițistei care i-a reținut permisul de conducere, precum și o serie de comentarii care conțineau amenințări la adresa vieții și integrității corporale a acesteia. „Nu o mai suport, dacă nu o mută, o mut eu la cimitir”, a scris bărbatul, conform Agerpres.
Șoferul furios a fost arestat, înțeleg, pentru 24 de ore, în urma postării imbecile. Eu nu l-aș fi arestat, convins fiind că descărcarea nervoasă, în urma căreia s-a liniștit, vine după ceva care trebuie analizat și cântărit bine. Sunt convins că șoferul profesionist rămas fără slujbă, nu ar omorî polițista care i-a omorât – asta cert – locul de muncă. Aș analiza, în detaliu, episodul dintre cei doi. Dacă doamna/domnișoara polițistă, fățâindu-se în uniformă, i-a batjocorit, cum am pățit eu acum vreo zece ani la Ploiești, unde nu greșisem cu nimic, orgoliul lui de om și asta l-a îmbolnăvit în declarații? Dacă doamna a făcut un abuz? E de văzut. Înțeleg că șoferul n-a accidentat pe nimeni, n-a fost beat, n-a… Luarea carnetului, poate prea rapidă, unui om care are acasă, bănuiesc, familie cu copii, nu cumva s-a petrecut sub îngâmfarea tinerei polițiste care crede că, având uniformă, îl ține pe Dumnezeu de picior și decide ce are chef?
Trăim niște zile de emoție colectivă. Un polițist a căzut victima unui scelerat. Înjunghierea polițistului, premiat post-mortem de președintele Iohannis, e cu adevărat o tragedie. Nu toți șoferii care înjură o posibilă nedreptate fac însă ce înjură. Eu sugerez domnilor anchetatori, ca șofer și ca om care a întâlnit uneori orgoliul nemăsurat al uniformei care te lasă fără carnet dacă ”vrea mușchii ei”, să cerceteze atent. Ăla care scrie că o bagă în morți, sau în ”morții mă-sii”, cum auzim adesea la nervi, pe polițistă, nu e un asasin, cred eu, ca dementul de acum câteva zile. L-aș cerceta cu mai multă luare aminte și înțelepciune și m-aș uita și la modul în care aplică înlesnirile date de chipiu, doamna sau domnișoara de la poliția rutieră. Asta pentru a nu greși, într-o direcție sau alta.
Scriu, cu nedumeriri asumate, acest scurt comentariu la o știre de presă, alta decât cea cu tragica înjunghiere a polițistului. De aici să nu sărim pârleazul în alte tragedii. Nu orice om supărat pentru luarea carnetului, e un asasin. O rog pe doamna Carmen Dan, ministru de Interne, pe care am lăudat-o la primul mandat, fiindcă a vorbit elegant și înțelept în menghina unor întrebări jurnalistice agresive, să se uite la caz cu atenție. Poate că omul ăla, băgat în cătușe, cam analfabet prin postare, nea manivelă ăla, are circumstanțe atenuante, cum zic uneori persoanele în robă din justiție, pentru ieșirea nervoasă. Eu nu cred că avea sau are de gând s-o omoare pe frumoasa polițistă blondă. Unul care are de gând să omoare pe cineva, nu anunță crima programată pe Facebook.