În România, 97 de cazuri de coronavirus. Costache: Cel mai greu ne va fi când vom trece în scenariul 4

„În România probabil vom trece prin starea de alertă, este un scenariu la care echipa noastră lucrează și va fi luată o decizie rapid, în perioada care urmează”, a anunțat ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, vineri seara, la Digi24, în contextul extinderii epidemiei provocate de noul tip de coronavirus.

Probabil se vor lua și alte măsuri, măsuri care ne vor ajuta, vor scurta în special circuitele birocratice, care ne întârzie foarte mult, de exemplu, termenele de achiziție ale echipamentelor de care avem nevoie, a explicat ministrul.

Bilanțul total al celor care au fost depistați cu acest virus a ajuns sâmbătă dimineața la 97, astfel că România se îndreaptă către scenariul nr.3 elaborat de autorități, acela când numărul bolnavilor va depăși 100.

Distribuie prietenilor

„Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important și cel mai greu ne va fi când vom trece – și este foarte posibil – în scenariul 4. Întârziem cât mai mult această trecere – și mă refer când vom depăși 1.000 de pacienți. Deocamdată, și la acest număr de pacienți – aproape 90 câți avem în momentul de față – ne permitem încă luxul să internăm toți pacienții, inclusiv formele ușoare în spitalele și secțiile de boli infecțioase, într-o izolare strictă, în dorința de a limita răspândirea acestui virus. Știm din greșelile altor țări, atunci când formele ușoare au fost lăsate la domiciliu, uneori nu se respectă această carantinare la domiciliu și atunci virusul se răspândește mai repede”, a explicat Victor Costache, potrivit digi24.ro.