AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Iohannis, atac la sindicate: Guvernul le-a dat tot ce au cerut profesorilor. În ce temei să mai continue greva?

Președintele Klaus Iohannis susține că Guvernul a răspuns la toate solicitările venite din partea profesorilor, prin garanții pe termen, scurt, mediu și lung, și profesorii nu ar mai avea de că rămână în stradă, fiind nevoie să se întoarcă la clase.

„Greva a arătat politicienilor și românilor că și ei știu să își ceară drepturile. După ce s-a negociat și au fost la mine, cred că s-a văzut cu ochiul liber că s-a schimbat puțin abordarea. Guvernul a decis să le acorde două lucruri importante. Primul e recunoașterea dreptului de a avea o grilă care pronește de la salariul mediu pe economie. Acest lucru a fost deja garantat prin OUG dată azi. Al doilea lucru: până atunci există creșterile salariale prin care primesc 1.000 de lei în plus lunar la salariul. Deci guvernul a avut grijă să rezolve pe termen mediu și lung noua grilă de salarizare, dar și compensație pe termen scurt. În plus, guvernul a introdus în noua OUG că legea, chiar dacă apare mai târziu, se garantează că la nivelul anului 2024 cel puțin 40% din creștere va fi realizată efectiv.”, a afirmat președintele României, potrivit adevarul.ro.

„Greva a durat un pic mult. Se pune întrebarea cine negociază pentru dascăli? Fiindcă liderii de sindicat tot vin și pleacă, dar ei sunt un fel de interfață, ei se duc și consultă oamenii. E extrem de greu de imaginat cum poate să funcționeze o negociere. De aceea premierul a hotărât foarte corect să dea această OUG pentru că a înțeles că sunt solicitări legitime.”, a mai afirmat Iohannis.

„Sper să se înțeleagă bine la nivelul sistemului și să revină la școală marți pentru că nu mai au pentru ce să facă grevă. S-au dat garanții că guvernul se va ține de cuvânt. Eu cred că foarte mulți dascăli se vor întoarce la școală și bine fac. Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate o generație întreagă? După ce guvernul le-a dat dot ce au cerut, acum în ce temei să mai continue greva? Dacă liderii de sindicat nu se înțeleg între ei, profesorii vor înțelege”, a fost concluzia șefului statului.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!