• Home
  • Prima
  • Iohannis convoacă, joi, partidele parlamentare la consultări. Începe bătălia pentru anticipate

Iohannis convoacă, joi, partidele parlamentare la consultări. Începe bătălia pentru anticipate

iohannis la cot 1
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat cu asprime, într-o intervenţie de la Cotroceni, de miercuri seara, dorinţa PSD de a reveni la guvernare, evocând eşecurile celor trei  guverne ale sale. PSD trebuie să se reformeze întâi, să devină un partid european şi după aceea să se prezinte în faţa electoratului. Preşedintele găseşte nejustificată moţiunea de cenzură care a dărâmat guvernarea liberală.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, şeful statului a invitat joi, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Consultările vor avea loc după cum urmează:
* Ora 12,00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
* Ora 12,45 – Partidul Social Democrat (PSD);
* Ora 13,30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
* Ora 14,15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
* Ora 15,00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
* Ora 15,45 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
* Ora 16,30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
* Ora 17,15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

” Voi convoca partidele parlamentare la o sesiune de consultări care începe mâine, la ora 12,00, a spus președintele. Mâine seară, după ce voi termina toate consultările, probabil că voi anunţa deja persoana desemnată pentru a forma un nou Guvern” .

Președintele, în intervenția de la Cotroceni, s-a pronunțat din nou pentru alegeri anticipate, singurele în măsură să aducă în Parlament voința românilor. Analiștii sunt de părere că PSD nu va accepta ideea alegerilor anticipate, iar o redesemnare a lui Ludovic Orban va cădea o dată, iar a doua oară va fi acceptat. Între anticipate și revenirea liberalilor la Palatul Victoria, social democrații vor prefera, spun analiștii, varianta ca parlamentarii să nu-și piardă niște luni de mandat.

C. Zamfir, AMPress

Parteneri