Iohannis: Copiii trebuie să meargă la școală, trebuie să învețe, trebuie să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că elevii trebuie să meargă la școală, trebuie să învețe, trebuie să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor.

Redăm întrebările jurnaliştilor pe această temă şi răspunsurile preşedintelui Iohannis:

Distribuie prietenilor

Jurnalist: Ca fost profesor, să zicem într-o situație ipotetică în care s-ar putea regăsi cadrele didactice din toamnă, dacă un elev ar veni la dumneavoastră în timpul orei și v-ar spune că prezintă febră și ar putea avea coronavirus, cum ați reacționa în acel moment? Considerați că Ministerul Sănătății și Ministerul Educației ar fi putut veni cu ghidul cu măsuri pentru începerea școlii mai devreme?

Președintele Klaus Iohannis: Evident că atunci când un elev acuză simptome trebuie trimis la medic, ca să verifice care este problema. În situația unei epidemii, cu atât mai mult. Este însă foarte clar, ca să mergem un pic mai departe, că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii, toți bucuroși că începe școala. Nu se vor aduna, dar școala totuși trebuie să înceapă, fiindcă este inadmisibil să avem o generație pierdută. Deja, în mediile de specialitate se vorbește despre a preveni „generația pandemiei”.
Copiii trebuie să meargă la școală, trebuie să învețe, trebuie să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Pentru a face posibil acest lucru este nevoie de regulamente, de ordine, de proceduri speciale pentru vremuri de epidemie, și la acestea lucrează Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății. Există proiecte de regulamente, ele se discută și, într-un timp foarte scurt, cu siguranță vor fi aprobate și făcute publice.
Măsurile nu sunt complicate. Lumea să nu-și imagineze că va apărea o carte groasă de reguli. Nu, regulile de bază sunt aceleași: masca, distanța, igiena. Acestea sunt regulile. Restul sunt chestiuni de specialitate: ce se face când se constată că un elev este bolnav, ce se face când într-adevăr în școală apar cazuri de boală, care școală se închide, care nu se închide. Acestea deja sunt chestiuni de specialitate și vor fi tratate de cei care sunt în specialitate, adică cei de la Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul Școlar, conducerea școlii, autoritățile locale și așa mai departe.

Jurnalist: Ați fost profesor și aţi spus că în adâncul inimii veți rămâne profesorul toată viața. Așadar, din poziția dumneavoastră de profesor, și nu de președinte, ce le-ați transmite părinților care nu vor să semneze acea declarație prin care practic se atrage răspunderea penală asupra lor pentru că refuză să pună un diagnostic, practic, copiilor lor.

Președintele  Klaus Iohannis: În primul rând, cred că nu trebuie să ne formalizăm prea tare. Dar, pe de altă parte, în toți anii în care am fost la catedră am constatat la toți părinții o preocupare intensă, părintească, corectă, față de sănătatea copiilor. Nu văd niciun fel de problemă aici. Evident că în situația de epidemie părinții vor urmări exact starea de sănătate a copiilor și sigur că au partea lor de răspundere. Nici aici nu văd vreo problemă și-i încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși. Dacă nu sunt sănătoși, să-i țină acasă, să consulte medicul de familie. Atât de simplu este. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate, birocratice, dar fiecare trebuie să-și asume rolul și răspunderea care îi revin – și părinții, și școala, și autoritățile locale.

AMPress