Iohannis, despre votul în cazul Oprea: Este nevoie de o reînnoire, o curățire a clasei politice și de o reformă parlamentară

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că votul din Senat în cazul lui Gabriel Oprea arată că este nevoie de o reformă parlamentară, afirmând că trebuie începute discuțiile cu privire la imunitate.

„Acest vot care în sine nu este singular — am mai avut astfel de situații — arată foarte clar că este nevoie de o reînnoire, o curățire a clasei politice și de o reformă parlamentară. Până ce nu reușim să avem oameni curați, dedicați, nu vom putea să mișcăm lucrurile. Nu vreau să se înțeleagă greșit, nu am absolut nimic de împărțit cu nimeni, tuturor le doresc numai bine, fericire, sănătate și viață lungă, dar în politică cine are o problemă trebuie să înțeleagă că nu poate să meargă mai departe până nu se clarifică această chestiune. Sunt primul care spune că în fața legii toți suntem egali, dar în politică mai apar și alte considerente. Cum să așteptăm de la un cetățean să mai aibă încredere în Parlament dacă sunt — nu unu, doi — sunt mai mulți parlamentari care sunt urmăriți penal, alții care sunt condamnați penal? Până nu reușim să rezolvăm această chestiune și să avem în Parlament oameni care nu sunt șantajabili, care nu merg acolo să facă avere, ci să reprezinte comunitatea care i-a ales, o să avem o problemă”, a spus șeful statului, potrivit RTV.NET
Preşedintele a precizat că trebuie demarate discuțiile cu privire la imunitate.
„Este o problemă care trebuie discutată în spațiul public, unde trebuie să avem opiniile unor specialiști de Drept constituțional. Sunt perfect deschis la o astfel de discuție. (…) Nu cred că eu trebuie să inițiez o astfel de discuție pe imunitatea președintelui, pe alte imunități da”, a arătat Iohannis.
De asemenea, acesta a subliniat că „nu este nevoie să se renunțe la toate imunitățile”, motivând că se creează intenționat o falsă problemă.
„Un simplu parlamentar poate fi urmărit penal fără să trebuiască cineva să-și dea acordul, poate să fie condamnat, problema se pune doar la foști și actuali miniștri, ceea ce trebuie schimbat este cum punem ordine între acești oameni care sunt și parlamentari și foști sau actuali miniștri. După părerea mea, aici ar trebui intervenit. (…) Trebuie rezolvată abordarea față de miniștri, trebuie să ajungă în rând cu toată lumea”, a mai spus Iohannis.