• Home
  • Știri
  • Iohannis la Adunarea Generală a ONU: Zona extinsă a Mării Negre trebuie să fie protejată de efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Iohannis la Adunarea Generală a ONU: Zona extinsă a Mării Negre trebuie să fie protejată de efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei

iohannis onu

Zona extinsă a Mării Negre trebuie protejată de efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat președintele Klaus Iohannis miercuri după-amiază, la a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Șeful statului a precizat că România nu își va abandona cei mai vulnerabili parteneri, făcând referire la tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul țării noastre. De asemenea, Iohannis a subliniat că țara noastră susține pe deplin Formula de pace propusă de partea ucraineană „ca fiind cel mai potrivit cadru care să conducă la o pace echitabilă, durabilă și sustenabilă”.

„Lumea, așa cum o știm, trece prin transformări rapide și profunde, sub impactul atâtor provocări cărora umanitatea trebuie să le facă față. (…) Deciziile noastre sunt esențiale pentru viitorul omenirii. Noi, liderii, suntem chemați acum să luăm măsuri decisive pentru generațiile viitoare, în spirit de solidaritate și de responsabilitate comună, precum și să susținem ordinea internațională bazată pe reguli și respectarea deplină a dreptului internațional”, a transmis președintele, în debutul discursului său, potrivit stiri.tvr.ro.

„România este vecinul direct al războiului continuu de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și am acționat, cu toată energia noastră, pentru a contribui substanțial la securitatea și stabilitatea regionale și internaționale. Acest război a demonstrat că Marea Neagră necesită mai multă atenție la nivel global, fiind de importanță strategică pentru securitatea transatlantică”, a declarat Klaus Iohannis în cadrul Adunării Generale a ONU.

„Încă din prima zi a războiului, România a acționat în deplină solidaritate cu curajosul popor ucrainean. Vom continua să oferim un adăpost sigur și să protejăm refugiații care vin din statul vecin, așa cum am făcut pentru cei peste 6 milioane de ucraineni care ne-au trecut deja granițele. Susținem pe deplin Formula de Pace propusă de partea ucraineană ca fiind cel mai potrivit cadru care să conducă la o pace echitabilă, durabilă și sustenabilă. Susținem, de asemenea, respectarea dreptului internațional și atragerea răspunderii internaționale, astfel încât toți cei responsabili de comiterea de atrocități să fie aduși în fața justiției”, a ținut să sublinieze Klaus Iohannis.

Președintele României a vorbit și despre susținerea pe care țara noastră o oferă „partenerilor vulnerabili” din regiunea Mării Negre.

„Regiunea noastră, zona extinsă a Mării Negre, trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei și ale războiului său hibrid și ale interferențelor sale maligne. România a susținut constant necesitatea de a menține așa-numitele conflicte prelungite sau înghețate din regiune pe agenda noastră de interes prioritar. De asemenea, România a fost în prima linie în sprijinirea, într-o manieră multidimensională, a partenerilor vulnerabili din regiune. Astfel, am oferit sprijin substanțial vecinului nostru, Republica Moldova, țara cea mai afectată de război, după Ucraina”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a vorbit și despre provocările la nivel global, inclusiv în contextul agresiunii ruse în Ucraina. „Insecuritatea alimentară, instabilitatea energetică și economică afectează întreaga lume, cu precădere pe cei mai vulnerabili din Sudul Global. Prin decizia de a pune capăt Inițiativei privind Exportul de Cereale prin Marea Neagră și prin atacarea porturilor ucrainene, Rusia amplifică și mai mult criza alimentară globală. Solicităm încă o dată ca Federația Rusă să înceteze blocarea Inițiativei”, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis a amintit că România a jucat un rol activ în eforturile globale privind securitatea alimentară și că prin țara noastră au trecut peste 25,5 de milioane de tone de cereale din Ucraina.

„România nu-i va abandona pe partenerii noștri cei mai vulnerabili care au nevoie de sprijinul nostru, în special din țările mai puțin dezvoltate, inclusiv din Africa”, a dat asigurări șeful statului.

Parteneri