AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ciucă: Războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina este cel mai tragic şi violent din Regiunea Extinsă a Mării Negre

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, la Stockholm, în cadrul Conferinţei cu tema „Threats and opportunities in the Black Sea area”, că războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina este cel mai tragic şi violent din Regiunea Extinsă a Mării Negre, iar prioritatea acum este capacitatea noastră de a răspunde la războiul rus de agresiune din Ucraina.

Şeful Executivului a arătat că Rusia nu trebuie să câştige şi ar trebui să plătească pentru război, pentru distrugerea Ucrainei, pentru crimele de război. ”Vom sprijini Ucraina cu tot ce are nevoie pentru a-şi atinge obiectivul de eliberare a ţării”, a subliniat prim-ministrul.

”Este un privilegiu pentru mine să mă aflu aici, la invitaţia Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), una dintre cele mai prestigioase instituţii din lume, specializată în studii de pace şi securitate. În fiecare an, mă folosesc de rezultatele cercetărilor SIPRI pe subiecte precum: conflicte, armament, controlul armelor, dezarmarea. Din acest motiv, am acceptat cu mare bucurie să susţin un discurs aici, cu tema: ”Ameninţări şi oportunităţi în zona Mării Negre”, a afirmat premierul în discurs, potrivit news.ro.

Şeful Executivului a arătat că ”regiunea extinsă a Mării Negre, aşa cum o numim, este un concept strategic care include marea şi statele riverane, Republica Moldova şi regiunea Caucazului, interdependente în ceea ce priveşte securitatea şi reunite într-o dilemă de securitate”. ”Este o regiune de importanţă strategică pentru România, oferindu-ne ieşire la mare şi acces la comerţul internaţional şi suntem foarte bucuroşi că a devenit, începând cu Summit-ul NATO de la Madrid şi noul Concept Strategic, o regiune de importanţă strategică şi pentru NATO. În plus, Departamentul de Stat al SUA precum şi Congresul american pregătesc o strategie americană privitoare la Marea Neagră, pe care o salutăm cu siguranţă!”, a arătat premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că ”regiunea Mării Negre prezintă o importanţă strategică”, el menţionând că ”Regiunea Extinsă a Mării Negre s-a constituit întotdeauna într-o graniţă geopolitică sau o punte între Europa, Orientul Mijlociu şi Asia, compusă din popoare, culturi şi interese politice diverse”.

”Ameninţările la adresa regiunii au izvorât din diferenţe, războaie şi rivalităţi dezvoltate în regiune. Dar Regiunea Extinsă a Mării Negre reprezintă şi o oportunitate în ceea ce priveşte construirea de punţi, relaţii comerciale, respect şi înţelegere reciprocă. Este, de asemenea, regiunea care ar putea fi aleasă pentru a testa consolidarea încrederii, cooperarea şi reconcilierea post-conflict, când se va ivi momentul potrivit pentru perspectivele păcii”, a spus premierul.

Mai mult aici

 

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!