AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Iohannis, la Congresul PPE: “Ne confruntăm cu cea mai gravă stare de la cel de-al Doilea Război Mondial”

Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial, a spus preşedintele Klaus Iohannis la Congresul PPE de la Bucureşti, în contextul războiului din Ucraina.

El afirmă că ucrainenii sunt în tranșee, iar europenii nu au voie să obosească în efortul de a le fi alături cu tot sprijinul de care au nevoie.

“Contextul internațional este complicat, complex și instabil. Ne confruntăm cu cea mai gravă situație de după cel de-al Doilea Război Mondial.

La doar câteva sute de kilometri de aici, vecinii noștri își dau viața pentru a-și ocroti familiile și pentru a-și apăra țara de invadatori care comit atrocități inimaginabile.

Ucrainenii sunt în tranșee și depind de ajutorul nostru, iar noi, europenii, nu avem voie să obosim în efortul nostru de a le fi alături cu tot sprijinul de care au nevoie.

Pentru noi, este vorba nu doar de suveranitatea unui popor, ci și de viețile unor oameni care sunt obligați să lupte într-un conflict pe care nu ei l-au declanșat.

Avem, totodată, responsabilitatea și de a-i asigura pe cetățenii noștri că sunt protejați, pentru că, doar într-un climat de stabilitate și securitate, economiile noastre se pot dezvolta și să prospere, iar oamenii pot duce o viață mai bună”, a spus, joi, Klaus Iohannis, potrivit antena3.ro.

El afirmă că extinderea rămâne una dintre cele mai de succes politici ale Uniunii Europene, o investiție geostrategică în pace, securitate, stabilitate și prosperitate pentru toți – statele membre UE și, deopotrivă, partenerii angajați pe calea europeană.

“Puterea sa transformatoare și abilitatea de a uni țări și popoare în jurul valorilor și principiilor UE, în beneficiul tuturor, nu poate fi subestimată niciodată.

Republica Moldova, Ucraina și Georgia sunt parte integrantă a Uniunii Europene, iar viitorul lor este în Uniune. La fel și viitorul Balcanilor de Vest. Partenerii noștri au făcut progrese incredibile.

Cetățenii acestor țări cred în Uniunea Europeană și își doresc să facă parte din familia europeană – de aceea, nu trebuie să îi dezamăgim. Europa este un continent al păcii!

Trebuie să afirmăm răspicat acest lucru și să le reamintim oamenilor că beneficiem cu toții de cele mai mari garanții de securitate din istorie, iar complementaritatea dintre Uniunea Europeană și NATO este pragmatică, realistă și asigură securitatea națiunilor noastre”, adaugă șeful statului român.

Klaus Iohannis afirmă că Uniunea Europeană și NATO “nu s-au aflat și nu se află într-o competiție”.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!