• Home
  • Știri
  • Iohannis le-a cerut liderilor UE sprijin pentru Republica Moldova

Iohannis le-a cerut liderilor UE sprijin pentru Republica Moldova

iohannis consiliu

Președintele Klaus Iohannis i-a avertizat pe liderii europeni, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European de la Bruxelles, asupra situației tensionate de la Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina. Șeful statului a pledat, de asemenea, pentru un efort coordonat în ajutarea Republicii Moldova să facă față crizei economice și energetice prin care trece, dar și fluxului de refugiați care vin din Ucraina.

Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European au vizat situația de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul politic și asistența umanitară, economică și financiară din partea Uniunii Europene, impactul conflictului asupra securității alimentare globale, aspecte referitoare la securitate și apărare și situația în domeniul energiei, se arată într-un comunicat transmis marți de Administrația Prezidențială.
La reuniunea Consiliului European au participat prin videoconferință președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care le-a prezentat liderilor europeni evoluțiile în curs în materie de securitate, dar și președintele Uniunii Africane, Macky Sall, care a participat la discuțiile privind securitatea alimentară, având în vedere vulnerabilitatea acută a țărilor africane, mai precizează comunicatul.

Liderii europeni „au reiterat condamnarea fermă a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și au solicitat încetarea imediată a atacurilor asupra civililor și infrastructurii civile, precum și retragerea imediată și necondiționată a trupelor și echipamentului militar al Rusiei de pe întreg teritoriul ucrainean, în granițele sale recunoscute internațional. Totodată, șefii de stat și de guvern au solicitat Rusiei să permită acordarea de asistență umanitară și revenirea în siguranță în Ucraina a persoanelor mutate forțat în Rusia”.

Liderii europeni au salutat eforturile în curs în ceea ce privește colectarea de probe și investigarea crimelor de război și a celorlalte infracțiuni extrem de grave, arătând că Rusia, Belarus și toți cei responsabili vor fi trași la răspundere conform dreptului internațional, potrivit comunicatului.
Cu prilejul reuniunii, a fost agreat și cel de-al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, vizând importul de țiței și produse petroliere din Rusia, cu excepția temporară a importurilor livrate prin conducte, asupra cărora Consiliul European va reveni cât mai curând posibil. Textul final a inclus și o clauză de solidaritate între statele membre, care corespunde inclusiv solicitărilor formulate de România în cadrul discuțiilor.

Pentru a acoperi nevoile urgente de lichidități ale Ucrainei, șefii de stat și de guvern au manifestat disponibilitatea de acordare a unui nou pachet de asistență macrofinanciară excepțională Ucrainei pentru 2022, în valoare de până la 9 miliarde de euro. Consiliul European a invitat, de asemenea, Comisia Europeană să avanseze propuneri privind reconstrucția Ucrainei, inclusiv prin crearea unei posibile platforme dedicate reconstrucției.

Șefii de stat și de guvern au luat notă de pregătirea avizelor Comisiei Europene privind cererea de aderare la UE a Ucrainei, precum și cele ale Republicii Moldova și Georgiei, urmând să revină asupra acestei chestiuni în cadrul reuniunii din iunie.

Președintele României „a exprimat preocuparea față de evoluțiile din teren, atât în ceea ce privește securitatea, cât și situația umanitară din estul și sudul Ucrainei, arătând că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere, iar eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze în continuare pe acordarea de asistență, dar și pe oferirea unui răspuns adecvat la implicațiile complexe ale conflictului militar, inclusiv cu privire la repercusiunile asupra securității energetice și alimentare”.
Klaus Iohannis a arătat că procesul de reconstrucție a Ucrainei va presupune eforturi susținute pe termen mediu și lung, în care Uniunea Europeană va trebui să continue să aibă un rol important, în coordonare cu partenerii internaționali, se arată în comunicat.

Președintele a prezentat măsurile adoptate de țara noastră pentru sprijinirea Ucrainei, subliniind ajutorul umanitar și facilitarea exporturilor de cereale prin portul Constanța și porturile de la Dunăre.
Klaus Iohannis a evidențiat, de asemenea, importanța de a răspunde pozitiv cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, printr-un mesaj politic puternic de susținere.

„La sugestia României, cu susținerea altor state membre, a fost introdus în textul Concluziilor Consiliului European un paragraf privind necesitatea de a sprijini în mod adecvat Republica Moldova, afectată de criza energetică, economică și de presiunea fluxurilor de refugiați”, menționează comunicatul.

Mai mult pe digi24.ro

Parteneri