• Home
  • Prima
  • Iohannis: Mă aștept ca universitățile să fie creative, adaptabile, active, iar studenții să fie artizanii schimbării României în bine

Iohannis: Mă aștept ca universitățile să fie creative, adaptabile, active, iar studenții să fie artizanii schimbării României în bine

iohannis la iasi 1

Președintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Iași, la deschiderea noului an universitar.
În discursul său, președintele a atras atenția că „în domeniul cercetării și inovării se fac pași înapoi, prin modificări care riscă să blocheze performanța şi creșterea competitivității economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunăstării sociale”.

Iată discursul președintelui Klaus Iohannis:

„Deschidem împreună un nou an universitar și împărtășim emoția acestui moment special, prilejuit de celebrarea Centenarului Marii Uniri.
Iașiul este unul dintre orașele-simbol ale nașterii națiunii române, întâlnirea cu istoria fiind autentică și impresionantă. Aici a fost ales ca domnitor Alexandru Ioan Cuza, pe 5 ianuarie 1859. Tot aici a fost capitala provizorie a României în timpul Primului Război Mondial, Iașiul fiind vreme de doi ani reședința regelui și a guvernului.
Orașul a rămas neocupat și a permis României să transforme momentele grele din timpul războiului în succesul necontestat al Marii Uniri.

Iașiul este, așadar, un reper istoric fundamental și unul dintre locurile în care trăim Centenarul nu doar ca un moment de sărbătoare, ci și ca o reconectare la idealurile celor care au făcut Marea Unire. Puterea lor de a-și urma viziunea pentru o Românie modernă, indiferent cât de greu a fost drumul, este cea mai importantă moștenire lăsată nouă.
Dincolo de rolul său politic, contribuția orașului dumneavoastră a fost esențială de-a lungul timpului și în dezvoltarea educației în România.

Aici și-a început activitatea, în 1860, prima universitate modernă de pe teritoriul României, instituție ale cărei tradiții se reflectă și astăzi în calitatea și prestigiul învățământului superior ieșean.
În prezent, există în Iași cinci universități publice importante. Ultimii ani, caracterizați prin modernizarea economiei și dezvoltarea tehnologiilor de vârf, au făcut din marile centre universitare principalii poli de creștere economică din România.
În viitor, evoluțiile economice vor depinde cu atât mai mult de investițiile în educația de vârf și în cercetare.
Timpurile se schimbă și, în mod normal, ar trebui să fim pregătiți să le facem față.

Din nefericire, realitatea ne demonstrează că nu suntem. Spre exemplu, în domeniul cercetării și inovării se fac pași înapoi, prin modificări care riscă să blocheze performanța şi creșterea competitivității economice, cu impact negativ pe termen lung asupra bunăstării sociale.
Instabilitatea legislativă și lipsa unei direcții clare în educație m-au determinat să lansez proiectul „România educată”, ale cărui concluzii vor fi prezentate public în curând. Sunt rodul a peste doi ani de consultări, discuții și dezbateri care au adus laolaltă principalii actori din educație.
Una dintre conferințele principale din cadrul proiectului, pe tema învățământului profesional și tehnic, a avut loc chiar aici, la Universitatea Tehnică din Iași.

Dincolo de educație, pentru a-și valorifica întregul său potențial, Iașiul are mare nevoie și de infrastructura care să-l transforme într-un important oraș european. O autostradă care să lege Moldova de restul țării și de rețeaua pan-europeană de autostrăzi este, de aceea, absolut necesară.
Mai mult, neglijarea infrastructurii deja existente trebuie să înceteze. Este inadmisibil ca distanța dintre București și Iași să fie străbătută cu trenul în aproximativ șase ore și jumătate, semnificativ mai mult decât în urmă cu 20 de ani.
Toate aceste elemente: predictibilitate legislativă, o viziune coerentă și de lungă durată în educație și în cercetare și investiții susținute pentru acoperirea deficitului de infrastructură pot contribui decisiv la recâștigarea de către Iași a rolului său istoric de capitală regională și pol european de dezvoltare.
O asemenea evoluție nu poate fi imaginată fără contribuția dumneavoastră, profesorii, studenții și cercetătorii ieșeni, care astăzi vă pregătiți de un nou an de activitate.
Cred cu tărie că începutul celui de-al doilea secol de existență a României ca stat național unitar trebuie să fie dedicat reducerii decalajelor existente față de celelalte state membre ale Uniunii Europene și descătușarea potențialului creativ al poporului român.

Într-o lume aflată într-o continuă și rapidă transformare, marcată de schimbări adesea impredictibile, devine cu atât mai relevantă educația academică de înalt nivel.
În acest sens, importanța universităților, a profesorilor și cercetătorilor crește exponențial pentru că, în primul rând, aici se pot dezvolta acele competențe versatile care să răspundă în mod adecvat cerințelor de mâine.
Mă aștept, astfel, ca universitățile, iar Iașiul nu poate face excepție, să fie creative, adaptabile, active și să își asume misiunea de a educa studenții, astfel încât aceștia să devină artizanii schimbării României în bine.

Avem mult de muncă, pe nenumărate fronturi, dar sunt convins că voi, dragi studenți, care reprezentați generațiile formate astăzi în universitățile românești, veți juca un rol crucial în desăvârșirea unei viziuni naționale potrivite României Centenare.
Totodată, vă încurajez pe toți, deopotrivă cadre didactice, cercetători și studenți, să priviți Universitatea ca pe un spațiu al dialogului și al confruntărilor constructive de idei, un mediu deschis diversității, în care principii precum toleranța și respectul față de valorile celuilalt sunt de la sine înțelese și respectate ca atare.

Vă doresc, de asemenea, succes în tot ceea ce vă propuneți și un an nou academic cât mai bogat în realizări!
În încheiere, aș dori să felicit mediul universitar din Iași pentru unitatea de care dă dovadă în acest an aniversar, cu o semnificație deosebită pentru România!
Acesta este exemplul pe care cred că întreaga societate îl așteaptă. Felicitări și la mulți ani de excelență de acum înainte!”.

AMPress

Parteneri