Iohannis: Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum

Președintele Klaus Iohannis a susținut sâmbătă, la Sinaia, o alocuțiune cu prilejul Galei Premiilor TNL „Mircea Ionescu-Quintus”. În discursul său, preşedintele a vorbit despre marele liberal Mircea Ionescu Quintus, a criticat guvernarea PSD şi a detaliat ideea referendumului.

Iată transcrierea alocuțiunii, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale:

„(…) Am avut onoarea să îl cunosc pe Mircea Ionescu-Quintus destul de bine. Am avut o relație apropiată și am învățat de la el un lucru extrem de important. Nu o să intru în detalii biografice, le cunoaștem cu toții. A fost un mare, mare liberal, un exemplu pentru generații și generații. Am avut plăcerea să vorbesc de multe ori cu domnia sa. Şi de foarte multe ori m-a sunat, m-a sunat în momente frumoase, când a fost ceva de sărbătorit şi m-am bucurat. M-a sunat când au fost momente mai grele și m-a încurajat. Nu m-a sunat niciodată să îmi spună că am greșit, chit că ar fi avut câteva motive. Şi asta am învățat de la el, întotdeauna să-i încurajez pe oameni să dea ce au mai bun pentru țară și asta vă rog: dați ce aveți mai buni pentru țară!
Am fost mișcat când am aflat că doriți să-mi acordați un premiu care se numește «Garantul democrației».

Distribuie prietenilor

(…) Are România nevoie de un garant al democrației? Cred că da. Dar de ce are nevoie România de un garant al democrației? Fiindcă avem o Constituție, avem o clasă politică, avem o justiție independentă, avem foarte, foarte mulți români care se bucură că acum trăim într-o democrație, care își doresc să rămână așa și să mergem mai departe. De ce avem nevoie atunci să scoatem în evidență un demers de garantare a democrației? Am mai avut oare în România faze în care ar fi fost bine să existe garanții pentru democrație? Din păcate da.
(…) Care e problema cu noi? Care e problema României? De ce ajungem în aceste situații? Ce trebuie să facem să prevenim astfel de situații? Cred că este destul de greu de răspuns la o astfel de întrebare. Voi încerca. Avem o Constituție care reglementează mersul lucrurilor în România.

(…) Oamenii s-au dus la vot în decembrie 2016 votând cu bună-credință, au crezut ceea ce li s-a promis. Doar că din prima secundă s-a întâmplat altceva. PSD abia ajuns la guvernare credeți că s-a apucat să îmbunătățească economia țării, să consolideze statul de drept, să facă România mai puternică? Nu. S-au apucat să modifice legile justiției pentru a-şi apăra propriii corupți și propriii condamnați penal. Asta au făcut. Şi de atunci întreaga guvernare pesedistă a fost un întreg asalt asupra statului de drept și a democrației din România. De asta, dragii mei, am ajuns în situația în care ne aflăm acum, să căutăm garanții pentru democrația din România și bine facem, fiindcă ultimul lucru pe care trebuie să îl facem ar fi să renunțăm. Noi nu renunțăm! Noi luptăm pentru România! Noi garantăm România! Nu eu, noi. Eu, împreună cu voi, cu toți românii de bună-credință, noi garantăm democrația în România!

Guvernarea pesedistă a eșuat. Legile justiției au fost modificate, întregul sistem a fost pus în dificultate. Și, atunci, ce e de făcut? Eu cred că lucrul care trebuie făcut acum este să le dăm vocea înapoi românilor. Sigur, regula de bază a democrației este că se organizează alegeri, iar între alegeri, cel ales să conducă țara, să o conducă. Dar, asta înseamnă că cel ales să o conducă este de bună-credință, înseamnă că cel ales să conducă ţara conduce ţara pentru binele țării și al cetățenilor ei, nu pentru propriul interes. Iar atunci când constatăm că lucrurile nu stau așa, nu stau deloc așa, atunci cetățeanul de rând trebuie să primească un instrument cu care își exprimă dezaprobarea. Acel instrument este tot un vot. Nimeni dintre noi, nu eu, nu voi, nu românii de bună-credință nu dorim să folosim metode nedemocratice pentru a sancţiona un comportament nedemocratic al PSD-lui. Nu, noi dorim să folosim metodele democrației pentru a arăta că așa nu se mai poate. Şi nu se mai poate! Guvernarea pesedistă, și nu vorbesc de acest ultim guvern, un guvern pe care l-am clasificat ca un accident al democrației, nu despre asta vorbim, despre întreaga guvernare pesedistă! Întreaga guvernare pesedistă a eșuat. Şi, dragii mei, nu este prima. Din ultimii 30 de ani, de la Revoluție încoace, PSD a fost la guvernare cei mai mulți ani. Din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai mult, din cauza PSD România nu s-a dezvoltat mai bine.

(…) Pentru a da românilor votul înapoi am început să reevaluez ideea unui referendum. Fiindcă doar așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord cu felul în care PSD strică legile justiţiei, își bate joc de ţară, își bate joc de români. Am invitat deja pentru începutul săptămânii viitoare pe foarte mulți români interesați, cu care voi avea consultări pe tema referendumului, fiindcă îmi doresc un referendum bine organizat, bine gândit, un referendum în parteneriat cu societatea civilă, cu partidele politice de bună-credință și împreună cu românii și cu voi!”.

AMPress