Propunerea permierului ungar Viktor  Orban de a crea cu România o ”nouă Europă Centrală” a primit un refuz apăsat  de la președintele României, Klaus Iohannis.

”Ungaria este pregătită pentru a construi o nouă Europa Centrală împreună cu vecinii ei, printre care şi cu România”, a spus sâmbătă premierul ungar. Iohannis a declarat că nu e adeptul creării de ”subentități în UE” și el nu va juca niciodată astfel de politici de subregionalizare.

”Eu mă implic pentru Uniunea Europeană, nu pentru altă entitate pe care am crea-o în plan mai mic și mai apropiat. Nu sunt de părere că trebuie să deschidem noi falii în cadrul Uniunii Europene, dimpotrivă, trebuie să ne implicăm, fiecare cât poate de bine, pentru a închide faliile existente. Avem în continuare încă falia Est-Vest, care are origini istorice. Se știe foarte bine, este o falie care vine pe fosta Cortină de fier și eu m-am implicat foarte mult și rămân foarte implicat pentru a o închide. Există, pe de altă parte, în cadrul Uniunii Europene anumite abordări, ca să zic, principial ușor diferite, între Nord și Sud și aici trebuie să intervenim. Eu nu o să mă implic niciodată pentru a crea subentități în Uniunea Europeană, care ar deschide noi și noi falii. Este o abordare pe care eu nu o voi sprijini”.

Politica premierului de la Budapesta este știută prin afișarea bățoasă a independenței față de Bruxelles, iar el, prin noua ”Europă Cetrală”, ar face un fel de ”Ungarie Mare” împreună cu România, dacă ar găsi sprijin de la București.

D.Dumitru, AMPress