AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România îl susţine pe Mark Rutte

Președintele Klaus Iohannis își retrage candidatura la funcția de secretar general al NATO, iar România îl va susține pe Mark Rutte. Decizia a fost luată, joi, în CSAT și anunțată printr-un comunicat de presă.

Președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de secretar general al organizației, notează tvrinfo.ro.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez.

România rămăsese singura țară NATO care sprijinea pe altcineva decât pe Mark Rutte la șefia alianței, iar secretarul general se desemnează în unanimitate de cele 32 de țări membre. Olandezul Mark Rutte are acum această unanimitate. Rămân doar semnele de întrebare cu privire la scopul președintelui Iohannis în momentul în care a decis să intre în această competiție inedită.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Aceasta a fost o candidatură de rezervă pentru cazul în care Viktor Orban ar fi mers până la capăt. Reprezentanții republicanilor americani au cerut administrației Biden să amâne această decizie până la investirea noului președinte. Viktor Orban părea să fie pe linia acestei recomandări și să încerce să blocheze astfel de situații. Candidatura președintelui Iohannis a venit în acest context, tocmai pentru a oferi o soluție de ieșire din impas, înaintea summitului de la Washington din iulie”.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!