Ion Iliescu, interviu la 94 de ani: „Partidele politice au intrat în competiția pentru populism”
Fostul președinte Ion Iliescu, care a împlinit duminică 94 de ani și care nu a mai avut nicio apariție publică din martie 2017, când a mers la Parchetul General, în Dosarul Revoluției, a vorbit despre primii ani de după Revoluţie, alegerile din acest an, dar și despre „legendele urbane” care îl vizează, într-un interviu acordat consilierului său Ionuț Vulpescu, fost ministru PSD al Culturii și actual deputat.
Ion Iliescu spune că România „e încă o țară a postdecembrismului, a postcomunismului” și că ar trebui „un brand de țară care să dea un profil identitar, altul decât România scoasă din comunism”.
Întrebat care crede că este marele risc ca țară, astăzi, Ion Iliescu a spus că „populismul a devenit viral în România contemporană”.
„El a generat marea pandemie morală a societății noastre, față de care publicul nu a făcut anticorpi. Golănia a fost interpretată drept cinism, circul drept spirit ludic, demagogia ca mesianism providențial. Din aceste pricini, chiar partidele politice au intrat în competiția pentru populism, iar electoratul a început să privească la cine e dispus să dea mai mult, nu cine e capabil să facă mai mult.
Unii au încurcat lucrurile și au pus semnul egal între populism ca set de măsuri guvernamentale pentru sprijinirea unor categorii sociale vulnerabile, ceea ce în mod tradițional face parte din discursul și acțiunile stângii, și populism ca arta sforarilor politici, care seduc electoratul și se duc la final de mandat, fără a face nimic din ceea ce au promis.
În timp, asta e îngrețoșat electoratul și, prin urmare, a apărut în cote îngrijorătoare un fenomen periculos pentru democrațiile participative și reprezentative: absența la vot”, spune primul președinte de după Revoluție în interviu, potrivit hotnews.ro, citată de gandul.ro.
Ion Iliescu a mai susținut că „României îi lipsește un profil identitar care să o facă să depășească populismul feroce” și încă „este o țară a postdecembrismului, a postcomunismului”:
„Unora nu le place postdecembrismul, au devenit alergici la el. În regulă: atunci să facă un brand de țară care să dea un profil identitar, altul decât România scoasă din comunism în urmă cu mai bine de 30 de ani”, mai spune fostul președinte.
Întrebat despre cum arată România de azi, Ion Iliescu a susținut că a lăsat în urma sa „o Românie modernă, liberă și o societate open-minded”, vorbind despre memersurile făcute pentru integrarea în UE și NATO.
Continuarea aici