AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Israelul a distrus în Gaza o clădire unde aveau birouri instituţii media. Presa, „șocată și îngrozită”

O clădire din Fâșia Gaza în care aveau sedii agenția internațională de presă Associated Press și televiziunea al-Jazeera a fost pusă la pământ, sâmbătă, în urma unui raid al aviației israeliene. Încă nu se cunoaște bilanțul acestui atac, dar cu o oră înainte de raid, rezidenții din clădirea cu 11 etaje au fost avertizați să se pună la adăpost, notează digi24.ro.

Al-Jazeera a difuzat imagini în care se vede cum turnul al-Jalaa – în care se aflau și alte birouri, dar și locuințe – se prăbușește la pământ într-un nor de praf și moloz. Cel puțin trei rachete au lovit clădirea.

Armata israeliană susține că respectiva clădire adăpostea „bunuri militare” ale organizației Hamas.
În ultimele zile Israelul a lovit mai multe astfel de structuri înalte, pe motiv că acolo ar fi fost fiefuri ale conducerii organizației Hamas. De obicei, aceste atacuri sunt precedate de avertizări ale iminenței unui atac.

Avioanele de luptă israeliene au distrus miercuri a doua cea mai mare clădire din orașul Gaza. Aceasta avea 17 etaje și găzduia numeroase instituții media, magazine și apartamente. Turnul Al-Shorouk adăpostea birourile postului de televiziune palestinian Al-Aqsa, și a fost a treia clădire din Fâșia Gaza distrusă în urma atacurilor aeriene israeliene de la escaladarea militară dintre Israel și mișcarea islamistă Hamas.

Pe de altă parte, atacul de sâmbătă intervine după ce armata israeliană se confruntă cu acuze că s-ar fi folosit de presa internațională pentru a transmite informații false și a păcăli astfel organizația Hamas. Joi seară, oficialii militari israelieni au lansat către jurnaliștii străini informația despre primele tiruri de artilerie de la sol, ceea ce sugera debutul unei invazii terestre.

Câteva ore mai târziu, tot armata israeliană a venit cu clarificări – niciun soldat, niciun tanc nu trecuseră granița. Dar la acel moment, misiunea sa era îndeplinită. Militanții Hamas, alarmați de anunțurile anterioare din presa internațională, se instalaseră pe poziții de luptă. Iar în locul invaziei terestre, timp de 40 de minute, 160 avioane israeliene le-au bombardat pozițiile, inclusiv tunelurile în care erau instalați integriștii. Armata israeliană a declarat că a utilizat circa 500 de proiectile lansate simultan de avioane şi de artilerie asupra sistemului de tuneluri din Fâşia Gaza, denumit și „metroul din Gaza”.
Nu se ştie dacă vreun combatant Hamas a fost ucis în cursul acestei operaţiuni, dar ar putea fi sute, estimează armata israeliană.

Media străine au acuzat armata israeliană de manipulare din cauza unui tweet trimis cu puţin timp înainte de atac în care se spunea că trupele terestre israeliene au intrat în Gaza. Potrivit mass-media, aceasta i-a determinat pe mulţi combatanţi Hamas să se retragă în tuneluri, după care avioanele israeliene au bombardat reţeaua de tuneluri timp de aproximativ 40 de minute.

Presa internațională a protestat și și-a exprimat indignarea că a fost folosită pentru a întinde o capcană Hamas. Armata a negat o manipulare deliberată cu scopul de a întinde o capcană pentru militanţii palestinieni, invocând o eroare de comunicare şi a subliniat că niciun soldat israelian nu intrase în Gaza.

Potrivit digi24.ro, sâmbătă, după atacul asupra turnului al-Jalaa, agenția Associated Press s-a declarat într-un comunicat „șocată și îngrozită” că armata israeliană atacă locuri unde știe prea bine că lucrează jurnaliști străini.

„După ceea ce s-a întâmplat astăzi, lumea va ști mai puține despre ceea ce se întâmplă în Gaza”, arată Associated Press.

Foto – Profimedia

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!