Israelul, prima țară care își închide granițele pentru toți străinii din cauza variantei Omicron

Israelul a anunţat sâmbătă că interzice intrarea tuturor străinilor în ţară şi reintroduce tehnologia de urmărire telefonică împotriva terorismului pentru a limita răspândirea noii variante de coronavirus, Omicron, potenţial mai contagioasă și care îngrijorează oamenii de știință.

Premierul israelian Naftali Bennett a precizat într-o declaraţie de presă că această interdicţie va fi aplicată pentru o durată de 14 zile și intră în vigoare de duminică seara. Asta, în condițiile în care Israelul își redeschisese granițele pentru turiști la începutul lunii noiembrie, pentru prima dată de la începutul pandemiei, scrie The Times of Israel, potrivit digi24.ro.

Guvernul israelian a decis sâmbătă seară și prelungirea perioadei de carantină obligatorie pentru israelienii vaccinați care sosesc din străinătate și a mai aprobat ca Shin Bet, serviciul de securitate internă, să urmărească persoanele infectate prin aplicația sa specială.

Distribuie prietenilor

În timpul ședinței guvernului de coaliție, miniștrii s-au certat pe tema restricțiilor, potrivit Times of Israel. Ministrul justiției și cel al educației au avut obiecții în privința unor restricții.

Israelul, care în pandemie a avut de mai multe ori inițiative de „pionierat” în materie de măsuri antiepidemice, devine astfel prima ţară care își închide graniţele complet pentru a-și proteja populaţia de răspândirea variantei Omicron. Asta, în condițiile în care are confirmat până în prezent un singur caz de îmbolnăvire cu această variantă, la o femeie care a venit din Malawi, şi încă şapte cazuri suspecte.
Dintre cele șapte cazuri, patru sunt persoane care s-au întors din străinătate, în timp ce restul nu au fost în străinătate în ultima perioadă. În plus, Ministerul Sănătății a precizat că patru dintre cei șapte nu sunt vaccinați cu o a treia doză.

Pe de altă parte, toți cetățenii israelieni care au sosit din țările africane în ultima săptămână vor fi contactați și li se va cere să intre imediat în izolare. Israelul are deja instituită o „listă roșie” cu 50 de state africane, adică aproape toate, care sunt vizate de interdicții de călătorie.

Mai mult aici