Istoria cizmelor de cauciuc, de la fermieri si soldati la marile case de moda

poza ampress.ro Decathlon 1

Ce poate fi mai nesuferit decat ploile interminabile de primavara si toamna? In astfel de perioade cizmele de cauciuc au devenit o obisnuinta in zilele noastre in multe zone ale tarii. Astazi este greu de imaginat ca a existat o vreme in care aceste cizme nu au existat, cand oamenii erau nevoiti sa iasa pe ploaie si noroi in pantofii obisnuiti. De fapt, acele timpuri nici macar nu sunt asa de indepartate. Iata o scurta istorie a cizmelor de cauciuc atat de practice si, mai nou, atat de stilate.

Cizmele de ploaie au fost purtate pentru prima data de catre Arthur Wellesley in Marea Britanie la inceputul secolului al XIX-lea. Cunoscut sub numele de Ducele de Wellington, acesta era cadru militar si obisnuia, la fel ca alti militari din acea perioada, sa poarte cizme de tip hessian. Cizmele tip hessian, incaltaminte standard in armata, erau facute din piele, cu un varf semicircular, erau inalte pana la genunchi si aveau un ciucure in partea de sus. Dorind sa isi imbunatateasca cizmele, Wellesley i-a cerut cizmarului sau personal sa faca niste modificari. I-a cerut sa faca ceva cu carambul cizmei, in zona gambei, sa scurteze tocul si sa croiasca cizmele mai pe picior. Rezultatul, a fost aparitia cizmelor Wellington, care s-au raspandit rapid in randul aristocratiei britanice, iar numele lor se pastreaza si astazi.

Initial cizmele Wellington au fost confectionate din piele, insa la mijlocul secolului al XIX-lea, un barbat numit Hiram Hutchinson a cumparat de la Charles Goodyear patentul pentru vulcanizarea cauciucului natural pentru a fi folosit in realizarea incaltamintei. Goodyear folosea acest procedeu pentru fabricarea anvelopelor. Astfel, Hiram Hutchinson incepe sa produca cizme Wellington din cauciuc. Aceasta inventie a fost primita cu entuziasm mai ales de catre fermieri, care puteau acum lucra toata ziua, avand picioare curate si uscate.

Cizmele Wellington din cauciuc au devenit si mai populare dupa Primul Razboi Mondial si dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Soldatii stateau adesea ore intregi in transeele europene inundate, iar cizmele de cauciuc le permiteau sa isi pastreze picioarele calde si uscate. Pana la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, barbatii, femeile si copii purtau cu totii cizme de cauciuc. Hunter Boot, compania insarcinata sa faca cizme pentru armata britanica in ambele razboaie, continua sa vanda si astazi acest model de cizme.

Astazi, cizmele de cauciuc nu sunt doar o incaltaminte practica, ci si un element fashion, vezi cizme de cauciuc pentru copii. Mai mult decat atat, marile case de moda, precum Gucci, Moschino sau Burberry, au realizat modele personalizate de cizme de cauciuc care au revolutionat lumea, fiind purtate de celebritati de pe intregul mapamond.

Parteneri