Iti doresti sa te muti? Iata ce TREBUIE sa stii daca vrei sa renovezi un apartament vechi!
Majoritatea romanilor isi doresc o casa doar pentru ei si pentru cei dragi. De cele mai multe ori insa, achizitionarea unui apartament poate fi costisitoare, asa ca foarte multe persoane se orienteaza catre locuinte mai vechi, din cauza bugetului scazut pe care il au la dispozitie.
Daca si tu iti doresti sa faci acest pas, trebuie sa stii cateva lucruri despre apartamentele vechi. Durata de viata a unui bloc este de aproximativ 100 de ani. Asadar, multe dintre cele construite in Romania au depasit deja termenul. Acest lucru nu inseamna ca nu mai pot fi locuite, ci doar ca sunt necesare reparații periodice.
Descopera ce trebuie sa faci atunci cand te muti intr-o locuinta veche!
- Verifica sursele de caldura
In apartamentele vechi, construite acum mai bine de 20 de ani, de cele mai multe ori apar probleme iarna, din cauza tevilor de incalzire foarte uzate. Pentru a putea preveni acest aspect, trebuie sa le verifici inainte de a te muta si, in cazul in care trebuie schimbate, sa faci acest lucru. Tot la acest capitol, trebuie sa decizi daca iti doresti o centrala proprie sau nu.
Daca nu esti decis si nu stii catre ce sa te orientezi, instant calore poate fi alegerea potrivita pentru tine. Este extrem de important sa ai certitudinea ca toate aspectele legate de siguranta familiei tale sunt bifate.
- Monteaza un sistem de detectare a gazelor
Daca locuinta in care urmeaza sa te muti nu are un detector de gaze, trebuie sa stii ca este necesara montarea unuia. In blocurile vechi pot aparea adesea scurgeri de gaze sau alte astfel de incidente. In plus, iti este de folos si in bucatarie. Indiferent daca esti o persoana care gateste mult sau nu, ai nevoie de un detector de gaze, care sa te anunte cand este o problema si care sa opreasca automat alimentarea.
Mai mult, conform articolului 54 din „Regulamentul privind furnizarea gazelor naturale la clientii finali”, operatorul sistemului de distributie a gazelor poate sa intrerupa alimentarea cu gaze naturale a clientului în situatia in care acesta nu prezinta acte doveditoare de provenienta ale acestui sistem.
- Intereseaza-te daca au fost facute modificari la compartimentare
Un alt lucru foarte important la care trebuie sa fii atent este compartimentarea. Intereseaza-te daca au fost facute modificari la peretii apartamentului. Verifica cadastrul si raporteaza, daca este cazul, informatiile noi despre locuinta.
In plus, este de preferat sa fii la curent cu toate ajustarile pe care fostii proprietare le-ar fi putut face. Daca iti doresti sa transformi un apartament vechi intr-o locuinta moderna, ai nevoie de toate datele pe care le poti obtine de la acestia.
- Verifica daca exista restante
Verifica daca fostii proprietari au restante la intretinere si la ce suma se ridica datoria pe care o au de achitat. In caz contrar, risti sa fii deconectat de la apa si de la gaze. Daca acestea nu exista, intereseaza-te cine a locuit inainte si de cat timp este gol apartamentul. De obicei, in blocurile vechi pot aparea paraziti care provoaca daune in casele nelocuite, asa ca trebuie sa fii pregatit pentru orice, inclusiv pentru o dezinsectie totala.
Asadar, achizitionarea unui apartament vechi poate deveni o adevarata provocare. Cu toate astea, daca esti hotarat sa mergi inainte cu acest demers, cu rabdare si inspiratie, rezultatele vor aparea cu siguranta.
Sursa foto: Shutterstock.com