AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Tips&tricks: cele mai importante lucruri de stiut despre certificatele energetice

Esențiale pentru persoanele care doresc să încheie contracte de vânzare/cumpărare sau de închiriere pentru imobilele pe care le dețin, certificatele de performanță energetică se numără printre documentele obligatorii pe care oamenii trebuie să le obțină.

Dacă doriți să aflați informații despre certificat energetic puteți accesa site-ul www.certificatulmeu.ro aparținând firmei Reflex Architecture SRL București.

Din fericire, aceste documente se eliberează extrem de repede, atâta timp cât posesorii de clădiri urmează întocmai pașii pe care trebuie să îi urmeze.

Din punct de vedere legislativ, certificatele energetice sunt actele care atestă cât de eficientă este fiecare clădire sau parte de clădire (apartament) din punctul de vedere al comsumului de energie.

În funcțite de tipurile de sisteme de încălzire, de sistemele de ventilație, dar și de multe alte elemente, auditorii atestați încadrează clădirile într-una din cele 7 clase energetice, unde A este cea mai bună, iar G este cea mai slabă.

Pentru ce tipuri de clădiri sunt obligatorii certificatele energetice?

Restaurante, hoteluri, pensiuni, case (clădiri rezidențiale), apartamente, clădiri de birouri, spitale, construcții destinat activităților sportive etc.: toate acestea sunt imobile pentru care certificatele de performanță energetică sunt obligatorii.

Mai mult, în cazul clădirilor în care se desfășoară activități cu publicul larg, documentele trebuie afișate în locuri vizibile. În caz contrar, administratorii de imobile riscă amenzi costisitoare cuprinse intre 1.250 si 10.000 de lei.

Excepții de la regula obligativității existenței certificatului energetic

Potrivit Legii nr. 372 din 13 decembrie 2005, care a fost ulterior modificată și republicată există și câteva tipuri de clădiri pentru care certificatele energetice nu sunt obligatorii.

Printre cele mai importante exemple în acest sens se numără lăcașurile de cult, clădirile provizorii, care nu urmează a fi folosite pentru mai mult de 2 ani, clădirile independente care nu depășesc o suprafață de 50 de m², dar si clădirile rezidențiale care nu sunt folosite mai mult de 4 luni în fiecare an.

Auditori energetici atestați

Un alt element extrem de important pe care trebuie să îl știe proprietarii de imobile este acela ca auditorii energetici sunt singurii care au dreptul să întocmească aceste acte.

Este vorba despre specialiști foarte bine pregătiți în domeniu, au fost atestați în urma unor examene de atestare.

Cum pot influența clasele energetice prețurile de vânzare/cumpărare sau închiriere?

Nu in ultimul rând, important de menționat este și faptul că imobilele care sunt considerate a fi extrem de eficiente din punct de vedere energetic vor avea întotdeauna prețuri mai mari de vânzare ori de închiere, întrucât asigură viitorilor locatari/chiriași un nivel sporit de confort și cheltuieli mai mici lunare.

De preferat este ca dezvoltatorii care se ocupă de ridicarea unor cartiere rezidențiale, de exemplu să facă tot ce le stă în putință pentru a ridica imobile de calitate.

În acest fel, ei vor obține sume mai consistente, iar cumpărătorii/chiriașii vor fi extrem de încântați de condițiile pe care le primesc.

Valabile timp de 10 ani, certificatele energetice pot fi înnoite ori de câte ori proprietarii de imobile aduc îmbunătățiri majore clădirii.

Este suficient, de exemplu ca oamenii să își izoleze casele, să le schimbe geamurile cu unele mai bune sau să schimbe centralele cu unele de o calitate superioară.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!