• Home
  • Știri
  • Japonia înregistrează cel mai mic număr de nașteri din ultimii 125 de ani

Japonia înregistrează cel mai mic număr de nașteri din ultimii 125 de ani

copil japonia

Numărul nou-născuților în Japonia a scăzut pentru al optulea an la rând în 2023, stabilind un nou record negativ, potrivit datelor oficiale, scrie The Guardian, potrivit digi24.ro.

Guvernul japonez consideră că rata natalității, care a ajuns la cel mai mic nivel înregistrat vreodată în Japonia, este într-o „stare critică”. Cei 758.631 de bebeluși care s-a născut în Japonia în 2023 reprezintă un număr cu 5,1% mai mic decât cel înregistrat cu un an în urmă, potrivit Ministerului Sănătății și Bunăstării.

Rata natalității este la cel mai mic nivel de când Japonia a început să țină statistica în 1899. Numărul căsătoriilor a scăzut și el cu 5,9%, ajungând la 489.281 de cupluri. Este pentru prima dată în ultimii 90 de ani când numărul de cupluri noi a scăzut sub jumătate de milion. Acesta este unul dintre principalele motive ale scăderii ratei natalității, într-o țară unde se întâmplă foarte rar ca cuplurile necăsătorite să facă copii.

Sondajele arată că mulți tineri din Japonia nu văd cu ochi buni posibilitatea de a se căsători și de a face copii din cauza lipsei locurilor de muncă, prețurilor mari care cresc într-un ritm mai accelerat decât salariile și culturii corporatiste care nu este compatibilă cu viața de familie.

Secretarul-șef de cabinet, Yoshimasa Hayashi, a declarat marți pentru reporteri că scăderea ratei natalității a ajuns într-o „stare critică”. În următorii șase ani, când populația tânără va începe să scadă rapid, va fi ultima șansă pentru a inversa trendul, a spus Hayashi. „Nu mai este timp de pierdut.”

Continuarea aici

Foto: Profimedia Images

Parteneri