Joaca cu păpușile. De ce este benefică pentru dezvoltarea copilului?

Joaca cu papusile. De ce este benefica pentru dezvoltarea copilului hippoland.ro . 1

Păpușile sunt cele mai vechi cu care cei mici s-au jucat de-a lungul istoriei. Primele, se spune că au apărut în Grecia Antică prin anul 100 ÎH. Perpetuarea acestora de-a lungul istoriei este o bună dovadă în ceea ce privește eficacitatea acestora în creșterea copilului. .  Pentru o incursiune în istoria jucăriilor și a jocului, dați click aici, și explorați cât de vastă este cronica jocului și etapele de tranziție spre jucăria modernă.

Știm foarte bine , cei care avem copii, cât de mult ajută joaca în dezvoltarea copiilor. S-au făcut numeroase studii pe această temă, despre cum jocul ajută la dezvoltarea creativității și a imaginației. De asemenea e un bun încurajator pe parte socială, în interacțiunea acestora în grup, cât și la creșterea empatiei interpersonale. Deși diferențele de sex normale dictează că joaca cu păpușile este preponderentă fetelor, acest lucru aduce aceleași plusuri și băieților. 

Iată câteva motive pentru care joaca cu păpușile este benefică în dezvoltarea copilului 

Dezvoltarea aptitudinilor sociale

Joaca contribuie și întărește aptitudinile sociale survenite copiilor din etapa de creștere. Nu degeaba acestea pot fi văzute ca niște reprezentări în miniatură a propriei persoane, contribuind copilului cu o mai bună înțelegere a lor cât și a celor din jur.

În timpul jocului, copii învață să comunice și să coopereze unii cu ceilalți, manipulând păpuși și accesorii ale acestora și chiar împrumuntându-le unul altuia.

 Responsabilitatea

Având grijă de păpușă vor învăța să aiba grijă de ceilalți și de propria persoană, astfel se dezvoltă responsabilitatea. O parte bună în a învăța grija față de păpușă este că pe viitor vor avea abilitatea de a avea grijă de animale și chiar de frații mai mici. Independența joacă aici un rol important în personalitatea copilului, fiind insuflată de grija față de păpușă și tot ceea ce incumbă acest lucru. Învață totodată cum să se îmbrace singuri, să se hrănească, la fel cum hrănesc păpușa și multe alte comportamente adaptative.

Empatia și compasiunea

Procesarea emoțiilor este primordială dezvoltării unui viitor adult, iar acest lucru se învață în copilărie. Așa cum se dezvoltă responsabilitatea, prin colaborarea cu ceilalți prin joacă, grija față de propria jucărie cât și a celorlalți se naște empatia și compasiunea, abilități extrem de importante în devenirea unui adult competent. 

Abilitățile verbale

Comunicarea copiilor se dezvoltă prin nevoia de colaborare cu prietenii. Aceștia se lovesc de diverse provocări, care le suscită abilitățile de exprimare, uneori comunicarea nonverbală preia rolul lacunelor de limbaj în funcție de dinamica jocului.

Imaginația

Jocul dramatic presupune implicarea unor abilități ce țin de rezolvarea problemelor, imaginație și planificare și organizare, fiind o activitate dinamică care implică o mulțime de procese cognitive.

 Modul asertiv de rezolvare a problemelor dezvoltă imaginația și spiritul creativ, atât în buna desfășurare a jocului cât și în crearea de noi perspective în viața copilului. Multitudinea de posibilități de roluri pe care păpușa o poate juca, constituie o provocare interesantă iar posibilitățile, în acest sens, sunt nelimitate.

Aptitudini motorii

Joaca implică manevrarea păpușilor și a accesoriilor adiacente ce fac parte din joc, iar folosirea membrelor superioare, a mușchilor este frecventă. Degetele se folosesc frecvent, dezvoltând putere prin strângerea jucăriilor. Dexteritatea este iar o abilitate motorie care se dezvoltă prin utilizarea diverselor butoane, fermoare și alte accesorii de care se folosesc în joc.

 

Jocul este cel mai important instrument de dezvoltare a personalității în perioada timpurie, și nu numai. Jucăriile sunt utilizate pe foarte des de către părinți, apoi la grădiniță de către educatoare și pedagogi pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Păpușa învață copilul să trăiască în propria lume, o lume ideală sau una care reflectă în mod creativ experiența de viață.

 

 

Sursa foto: unsplash.com

Parteneri