Iohannis s-a întâlnit cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate

 

Președintele Klaus Iohannis a avut vineri o întrevedere cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.
Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă, susținută la finalul întâlnirii, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale:
„Am avut o întâlnire foarte bună cu doamna Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Politică Externă. Am abordat, practic, toate temele care țin de domeniul domniei sale, Parteneriatul Estic, situația Uniunii Europene în ce privește zona sudică, Orientul Mijlociu, dar și probleme care țin, mai degrabă, de interiorul Uniunii, bunăoară, organizarea și mai buna coordonare a apărării europene.
Dintre toate temele, aș menționa, poate un pic mai în detaliu, două. Una este Siria și cealaltă este Moldova.
În ce privește Siria, suntem pe aceeași lungime de undă și ne dorim o rezolvare a conflictului din Siria pe cale pașnică, diplomatică. Am fost amândoi de acord că opțiunea militară nu este o soluție. În consecință, abordarea diplomatică este, cu siguranță, importantă și, chiar dacă în acest moment discuțiile între SUA și Rusia au intrat puțin într-un blocaj în ce privește Siria, Uniunea Europeană vrea să se implice, vrea să fie un partener care facilitează și participă la aceste discuții.
În ce privește Moldova, în mod natural, tema a fost de mare interes pentru amândoi, fiindcă Moldova, pentru noi, este extrem de importantă, dar și pentru Uniunea Europeană. Moldova, fiind în zona de est, de asemenea, e foarte importantă. Am convenit să avem o abordare comună în ce privește Moldova și am convenit ca această abordare poate să meargă numai în direcția de a sprijini Moldova să își consolideze instituțiile publice, să aibă o viață democratică solidă și să își continue în acest fel un parcurs care, sperăm noi, va fi în continuare cu fața îndreptată spre Europa.”

Aurelia Apostol, AMPress