Klaus Iohannis: Noi ne dorim, sincer, să creștem și alocațiile și pensiile, dar de la dorința sinceră la putința sinceră de multe ori este o cale un pic mai lungă

După intervențiile cu jumătate de gură ale premierului, legate de dublarea alocațiilor și creșterea cu 40 la sută pensiilor, care nu au bază bugetară, a venit rândul președintelui țării să spună direct că nu sunt bani. În cadrul unei conferințe de presă, Klaus Iohannis a explicat că dorință este, dar de la dorință la putință e o cale de străbătut:

”Ne găsim într-o situație foarte complicată nu doar din punct de vedere epidemiologi ci și economic, bugetar și electoral. Nu putem să facem abstracție de niciunul din acești factori. Noi ne dorim, sincer, să creștem și alocațiile și pensiile, dar de la dorința sinceră la putința sinceră de multe ori este o cale un pic mai lungă. În condițiile în care economia românească se contractă, ca și celelalte economii, de exemplu, Uniunea Europeană prevede pentru zona euro o contracție de 8%, ceea ce este foarte foarte mult. Poate nu o să avem o contracție de 8%, poate a noastră va fi într-o contracție mai mică, totuși, veniturile la bugetul statului s-au diminuat semnificativ. În loc de un deficit de 3% vom avea probabil un deficit considerabil mai mare. Ați văzut deja datele pe primul semestru, am depășit deficitul care fusese inițial calculat pentru întregul an. În aceste condiții, când ne luptăm să revigorăm economia românească, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile care au fost făcute inițial să poată fi făcute. Pur și simplu nu sunt bani pentru toate. Totuși, am rugat Guvernul să găsească metodele cele mai bune pentru a veni cu propuneri de majorări, atât cât se poate. (…) PNL a fost primul care a propus anul trecut dublarea alocațiilor pentru copii și s-a obținut acest lucru. PSD-ul a vrut să copieze probabil măsura și a venit iar cu o dublare care în acest moment sigur că nu va fi posibilă de azi pe mâine. Sigur că și eu și Guvernul ne dorim ca această dublare să devină realitate. Și dacă nu se poate de azi pe mâine, poate devine posibilă în etape. Primul pas va putea fi făcut destul de repede. Așteptăm ca Guvernul să vină cu un calcul și vom avea o creștere a alocațiilor. Lucrul similar vă pot spune și despre pensii. O creștere de 40% nu este posibilă, nu sunt bani. Dar este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. Pensiile vor crește. Clar. Cât va fi această creștere? Va calcula Guvernul”, a spun presei președintele Klaus Iohannis.

C. Zamfir, AMPress