Lanţ uman făcut de maghiari, la Cimitirul din Valea Uzului, pentru a împiedica manifestările de Ziua Eroilor: „A fost ceva de nedescris…”

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociaţii româneşti. Totodată, mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma cimitirului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în interior.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, pentru Mediafax, legat de incidentele din Cimitirul Valea Uzului, că „a fost ceva de nedescris în cuvinte”. Jandarmeria face apel la calm.
„La Valea Uzului a fost ceva de nedescris în cuvinte, au venit sute de români, foarte mulţi ultraşi de la galerii de fotbal la înaintare, jandarmii le-au ţinut piept cât au putut. Au intrat pe lateral în cimitir, au rupt poarta de lemn de la intrare cu pumnii şi picioarele, au aruncat cu pietre şi noroi spre maghiarii care stăteam în lanţul uman, au sărit pe cruci. Din fericire nu au fost persoane rănite, pentru că în momentul în care conflictul s-a radicalizat, am decis să ne retragem pentru ca nimeni să nu păţească nimic. Românii au ocupat cimitirul”, a spus Korodi.

Potrivit acestuia, principala vină pentru situaţia creată o are Ministerul Apărării Naţionale care nu a intervenit şi nu a luat măsurile care se impuneau.