• Home
  • Știri
  • Legea privind pensiile de serviciu, adoptată de Senat

Legea privind pensiile de serviciu, adoptată de Senat

sedinta senat 1

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 79 de voturi ”pentru” şi 37 ”împotrivă”, proiectul de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, notează Agerpres.

Guvernul arată în expunerea de motive că, în prezent, prin actele normative care reglementează pensiile de serviciu „s-a creat un regim special de pensionare pentru anumite categorii socio-profesionale, derogatoriu de la Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de natură să creeze avantaje în favoarea acestora, în unele cazuri fără o justificare obiectivă şi rezonabilă, încălcându-se principiul egalităţii de tratament între asiguraţii sistemului public de pensii”.

Potrivit documentului, „conform jalonului 215, până la sfârşitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Astfel, se face referire la o serie de categorii de indemnizaţii/pensii reglementate prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru şase categorii: corpul diplomatic şi consular, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul Curţii de Conturi”.

Printre amendamentele propuse de senatori PNL şi PSD şi admise la comisii figurează eliminarea textului prin care magistraţii din CSM beneficiau de pensie de serviciu după un singur mandat, aplicarea unui impozit de 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor de serviciu, opţiunea pentru o singură pensie de serviciu, eliminarea a cinci sporuri din pensiile de serviciu ale militarilor, indexarea pensiilor de serviciu cu rata medie anuală a inflaţiei.

Liderul grupului parlamentar PSD, Radu Oprea, a declarat în plen că social-democraţii vor vota această lege „care este perfectibilă”.

„PSD şi colegii din coaliţie vor vota această lege care este perfectibilă, va merge la Camera Deputaţilor. Dialogul cu Comisia Europeană, cu partenerii noştri va continua şi sunt convins că, într-un final, această temă a pensiilor din România, prin cele două modalităţi de creştere a pensiilor foarte mici şi diminuare a pensiilor foarte mari, va face ca această problemă să fie acceptată în societate şi să găsim acea soluţie echitabilă, echilibrată pentru toţi românii”, a subliniat Oprea.

Mai mult aici

Parteneri