Lentilele de contact anuale ca optiune de corectie a defectelor de vedere de lunga durata

lentiledecontact

Constati ca te-a lasat vederea, ca nu mai distingi clar obiectele, indiferent de distanta, sau ca te confrunti cu dureri de cap inexplicabile? Un consult oftalmologic de specialitate este binevenit, mai ales ca poti avea surprinza sa descoperi ca ai nevoie urgenta de ochelari de vedere sau de o pereche de lentile de contact anuale in scop terapeutic. Acestea din urma sunt vazute de catre specialisti drept o solutie eficienta si sigura pentru corectarea afectiunilor oculare de lunga durata.

In situatia in care ai dat peste aceasta solutie salvatoare, acum este momentul sa mergi la oftalmolog, iar medicul sa iti recomande prescriptia pentru perechea de lentile de contact anuale compatibila cu nevoile si exigentele tale.

 

Daca ai descoperit ca te confrunti cu probleme acute in a distinge obiectele din jur, nu lasa sa treaca timpul. Cu cat se agraveaza afectiunea, cu atat rezolvarea ei va fi mai dificila, cu o durata mai lunga si, bineinteles, mai costisitoare. In schimb, daca te prezenti periodic la optometrist sau la medicul oftalmolog pentru un control de rutina, sansele sa depistezi din timp orice afectiune oculara si sa o tratezi cu succes cresc considerabil.

Afectiuni oculare de lunga durata

Indiferent de varsta pe care o ai, defectele de vedere de lunga durata nu te ocolesc, mai ales atat timp cat esti o persoana care petrece mult timp in fata ecranului calculatorului. Descoperite la timp, aceste afectiuni care se extind la un numar tot mai mari de persoane tinere pot fi corectate eficient cu ajutorul unor instrumente optice moderne, cum ar fi articolele optice cu inlocuire anuala. Acestea prezinta o serie de avantaje notabile, in sensul ca suplinesc si inlocuiesc cu succes ochelarii de vedere si sunt ideale in cazul formelor severe de miopie sau hipermetropie, astfel de parametri putand fi selectati direct de pe paginile oficiale ale magazinelor de specialitate.

Miopia este prima pe lista afectiunilor oftalmologice de lunga durata. Specialistii definesc miopia ca fiind un defect de vedere care se manifesta prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanta mai mare. Aceasta se intampla, deoarece razele paralele, ce vin de la un obiect, atunci cand traverseaza globul ocular, se focalizeaza inaintea retinei, permitand doar distingerea obiectelor situate la o distanta mai mica. Globul ocular al persoanelor miope este mai alungit, fiind nevoie de lentile divergente pentru a corecta vederea, deplasand focarul pe retina.

O alta tulburare este hipermetropia, caracterizata prin formarea imaginii in spatele retinei, ceea ce face ca imaginea sa devina incetosata. In esenta, hipermetropia se datoreaza unui viciu de refractie, caracterizat printr-un deficit de convergenta, ce face ca imaginea obiectelor sa se formeze in spatele retinei. De aceea, la nivelul maculei (zona de acuitate vizuala maxima), lumina se proiecteaza sub forma unui cerc luminos, responsabil de vederea neclara, ceea ce duce la scaderea acuitatii vizuale pentru departare, dar si pentru apropiere. Deoarece persoanele cu hipermetropie vad neclar la toate distantele, ele trebuie sa depuna constant un efort de acomodare pentru a focaliza, fapt care duce la incordare, dureri de cap si oboseala oculara.

Persoanele ce sufera de hipermetropie vad totusi relativ mai bine la distanta, desi focalizeaza obiectele departate mai aproape decat sunt in realitate. Aceste persoane au de cele mai multe ori probleme in desfasurarea unor activitati precum cititul sau cusutul.

Lentilele de contact anuale sunt necesare si in cazul astigmatismului, o afectiune oftalmologica manifestata printr-o deformare de cornee care atrage dupa sine o refractie defectuoasa a razei de lumina in globul ocular. In cazul astigmatismului, razele de lumina alba care sosesc la ochi sub forma de raze paralele vor suferi un proces intens si inegal de refractie. Cu cat aceasta refractie diferentiata va fi mai mare, cu atat se considera astigmatismul mai grav.

Ultima afectiune care poate necesita prescrierea unei perechi de lentile de contact anuale este presbiopia. Aceasta este o stare fiziologica instalata dupa implinirea varstei de 40 – 45 de ani si duce la pierderea elasticitatii cristalinului. Practic, omul cu vederea normala incepe sa acuze diminuarea vederii pentru aproape. S-a constatat ca, din cauza procesului de scleroza si densificare fiziologica a cristalinului, ce survine odata cu inaintarea in varsta, acesta isi diminueaza elasticitatea si, implicit,acomodarea.

Avantajele lentilelor de contact annuale in cazul dioptriilor mari

Lentilele de contact, prin modul in care au fost gandite de catre creatorii acestora, pot fi intrebuintate fie pentru a fi purtate, in egala masura, in cazul defectelor oculare minore, cat si in cazul viciilor de refracție grave, dar si in cazul afectiunilor progresive, la recomandarea sprecialistului oftalmolog. Aceste dispozitive de corectie a vederii sunt utilizate de peste un secol, timp in care proprietațile si design-ul lor au fost în permanenta imbunatatite.

Astfel, lentilele de contact de ultima generatie prezinta o sumedenie de avantaje, astfel:

  • rol optic: corecteaza viciile de refractie, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul;
  • rol estetic: lentilele permit schimbarea culorii irisului sau mascarea unor cicatrici (leucoame) corneene;
  • rol terapeutic: sunt folosite in vederea netezirii unor defecte de forma ale corneei sau pentru favorizarea vindecarii unor defecte epiteliale persistente, unor eroziuni corneene recurente, etc.

Purtarea unor astfel de dispozitive medicale oftalmologice este influentata, in primul rand, de confortul pe care il resimti in timpul purtarii.

De exemplu, a purta lentile de contact cu dioptrii de -13 nu este cu nimic mai diferit comparativ cu purtarea unui set de lentile de contact cu dioptrii de -2! Totul depinde, in mare masura, de rapiditatea cu care te acomodezi cu purtarea acestora si de gradul de pe care ti-l pot asigura.

Asadar, plecand de la premiza ca ochii tai sunt sanatosi, dar si ca nu exista nicio contraindicatie speciala in ceea ce priveste purtarea unor asemenea accesorii medicale, cum ar fi uscaciunea ochilor, lentilele de contact cu dioptrii mari nu ar trebui sa reprezinte un obstacol. Insa, inainte de toate, este esential sa obtii o prescriptie oftalmologica serioasa din partea unui medic specialist.

De altfel, este foarte usor sa asociezi purtarea unor lentile de contact cu dioptrii mari cu unele afectiuni medicale grave, precum keratocus, situatie in care pacientul nu are o vedere buna cu ajutorul ochelarilor de vedere.

 

 

Parteneri