”Locomotiva” Ponta

Fostul premier Victor Ponta este disputat, prin vocea sonoră a unor realizatori de emisiuni televizate, de două partide. Al lui, dacă mai e al lui, PSD, și o nouă formațiune, înțeleg urmașă a PRM, compusă din naționaliști luminați și patrioți, care și-a zis PRU. Departe de mine gândul de a încerca să-mi clarific nedumeriri legate de Ponta. Am scris-o și i-am sugerat-o și lui, pe vremea când era doar un mic jucător de fotbal și baschet, cu pauze de hodină pe lângă cabinetul lui Adrian Năstase, să decidă asupră-i, alegând între a fi un politician adevărat, devotat unei cauze, sau o hahaleră. Victor Ponta a rămas, în viziunea mea, care poate fi firește eronată, o hahaleră, un șmecher profitor. Am spus-o și amicilor mei, puțini din viața politică, să încerce să nu aibă atingeri cu acest personaj că se mânjesc. Ceea ce văd azi nu mă miră. Mă miră că e ”agățat” doar cu mizilicuri. Dacă-s în stare, procurorii ar trebui să caute mai adânc, neoprindu-se la ciubucuri de chelner, dacă or fi adevărate. ”Nu mă dau jos din pat pentru 50 000 de euro”, zicea un politician de la Cluj, mândru ca un buzunar de cântăreț de manele! Să corectăm cifrele nițel, punând ceva zerouri la coadă.
E, în acest caz, vinovat, fostul șef al PSD, cel care se dorea președintele României? N-am habar. Cazul va ajunge la tribunal, judecătorii vor judeca, iar Ponta, până una alta, nu se mai poate duce nici măcar până la Erdogan să-l consilieze în legătură cu lovitura de stat. Ce mă îndeamnă să mă uit spre cazul Ponta, căruia nu i-am mai făcut favorul de a-l băga în seamă, este altceva. Două partide, unul mare, cel mai mare ca număr de votanți, părea că se clatină din motive de Victoraș. Victoraș lăsa să se înțeleagă că pleacă la patrioții de la PRU și sfărâmă PSD-ul. Trei televiziuni, seară de seară, puneau cu îngrijorare întrebarea, stârnind panică. Vine sfârșitul lumii pesediste! Pleacă Ponta! Aoleu, mamă! Dacă pleacă, ia cu el și o mare halcă din …? Se prăpădește Dragnea de oftică, se spânzură ideologia social democrată? Ce va face liderul actual al PSD, amenințat nu atât de procesele lui multe, cât de gloria crescătoare ca o coca cu drojdie multă în ea, numită Ponta?
De câteva săptămâni Ponta a ajuns să-l bată în grețoșenie pe micul ecran pe Băsescu. Ambii, siamezi în sufletul lor, se băteau și se bat pe calul mort al opiniei publice, rămas fără suflare într-o lume de tehnocrați amețiți și cu un președinte care-i egalează pe al Israelului și al Germaniei în a fi doar o funcție decorativă. Pe terenul fără gălăgioși al scenei politice românești, au rămas Ponta și Băsescu, Băsescu și Ponta, marii răcnitori ai durerilor nației. Obligat să tacă, despre acest caz, Ponta va fi forțat să fie mai puțin bățos și grețos? N-o să tacă. Nici din bun simț, fiindcă n-are, nici din alte pricini. Întrebarea mea e dacă PSD și PRU se vor mai bate atât de sonor pe Ponta? Ponta va mai fi prezent ca guru, ca Mesia, ca aducatorul de voturi, ca ”locomotivă” în toate emisiunile vasalilor din presă? Va mai umple Ponta, umăr la umăr pe turnantă, cu Băsescu, aviditățile?
Se fleșcăiește ”locomotiva”? E, a fost vreodată, ”locomotivă” Ponta? Ar mai fi întrebarea de ce  au găsit procurorii cazul acum și de ce se trezesc la un ceas deșteptător care ar fi trebuit să sune hăt, demult?