Lucian Avramescu: A început – în forță – cel de al Treilea Război Mondial

Găsindu-mă la București, unde se iau deciziile istorice, rezultate, ca ouăle scremute de găini, din mintea și interesul politicienilor, constat că în cancelarii, pe stradă și în Cișmigiu a început războiul. Presa explică, inclusiv AMPress, cum se va proceda la mobilizare, unii sunt convinși că popa de la Teheran va ordona prima bombă pe Deveselu, alții că tocmai baza americană de lângă Caracalul lui Dincă ne va salva de bombardele islamului întărâtat.

Trec azi prin Capitală și constat că edilii, care-s niște gospodine care n-au dat niciodată cu mătura prin bătătură,  au dărâmat, fără să mă înștiințeze, o proprietate nevinovată a gazetarului care sunt, iar lumea cu care intru în conversație știe că e război. Jumătate îl declară nuclear, cealaltă jumătate îl menține la baionetă, ca la Mărășești și Oituz, convinsă că americanii, ca și supușii lui Allah, joacă biliard să ne înspăimânte degeaba.

Războiul, zice unul, pe care nu-l știu, dar el e convins că suntem prieteni de când mi-a legat în coperți prima carte, ca tipograf,  a fost decis. Va merge ca un tanc fără volan și fără frâne, trecând cu șenilele peste civilizația obținută chinuit de omenire, iar noi, românii, ne lăsăm primii omorâți grămadă.

Distribuie prietenilor

Un domn, pe care mi-l recomandă, la o cafea, un diplomat pensionar cu care mă știu în urma unei coincidențe stradale la New York, spune că totul va fi apă de ploaie, că americanii au omorât un general terorist, dând dovada puterii yankee de a identifica milimetric o țintă și cu asta basta. Războiul s-a isprăvit. Ăla, generalul terorist, avea pe deșt un cerc minuscul de aur, ca o verighetă de care nu se despărțea, iar din satelit era urmărit de americani nu generalul iranian, ci inelul lui, suprapus unei identități. Bine că nu l-a dat logodnicei, că racheta pulveriza biata îndrăgostită de epoleți.

Lumea bucureșteană e pregătită de război ca de un concert cu Michael Jackson, momentan mort. Deveselu ne apără, zice jumătatea americană dintre bucureșteni, făcând un gest erectil cu deștul. Deveselu ne îngroapă, se umflă ailaltă jumătate care pare a avea o opinie cu care nu e de acord.

Calea Victoriei, îngustată virginal de doamna Firea, încât abia de se strecoară puța subțire a unei biciclete printre garduri și limuzine, nu mai are nimic din aura vremurilor în care, trecând pe trotal, la pas, Eminescu, toată lumea întorcea capul admirativ, ca la apariția unui meteorit care glăsuiește profetic în tăcere.

La cafenea se vorbește însă apăsat de războiul americano-iranian, din care noi, ca gălușca din supă, nu absentăm. Premierul Ludovic, într-o discuție cu șeful direct al lui Geoană, generalul Stoltenberg, zice că suntem gata să mergem mai mulți la răzbel, ce zice NATO zicem și noi, mergem toți, cu soacre și neamuri, că de-aia am iscălit ca membri. Președintele proclamă și el ceva, dar am ratat comunicatul verbal de la Cotroceni.

Ambasadorul iranian la București se bate cu cărămida vorbei în piept, pe trei televiziuni românești, că le-a dat o lecție americanilor din care n-o să-și revină, nici ca după războiul de secesiune. Până una alta au dat o lecție aviației civile mondiale, omorând ”din greșeală” aproape 200 de călători nevinovați, cei mai mulți – culmea – chiar iranieni.

A început, la toate cafenelele din Centrul Civic, al treilea Război Mondial, iar noi, experți mereu în războaie de apărare, suntem, lângă cappuccino și un coniac mic, cu baioneta în dinți, gata să omorâm tot ce ne pică în cale.