Lucian Avramescu: Buni zori, prieteni! Ne-am mai născut o dată

Nu-I așa că zorii sunt o naștere? Din placenta întunericului ies umezi pruncii dealurilor, iarba și copacii au rouă, aerul rece îți cotrobăie prin plămâni. Sunt în regulă, greva lor a fost amânată sine die. Fie cât mai încolo, fiindcă avem treabă.

Azi, fiind duminică, trebăluim doar în gând. Nu cred că-i păcat să lucrezi în cap de sărbători. Eu și azi noapte, trezindu-mă la trei, aveam în cap o biserică la care trudeam. E și o fântână alături, între pomii fructiferi, săpată acum zece ani. Vineri i s-a împlinit sorocul de a fi gătită de sărbătoare, în rimă cu Biserica închinată Maicii Născătoare de Dumnezeu, din Tată ceresc. V-o așez în poză s-o găsiți, învelită cu șindrilă de piatră, cu apa ei limpede și bună, când vizitați Muzeul Pietrei. I-am făcut și ciutură de lemn. Stâlpii de piară vă dau onorul.

Azi noapte, trezindu-mă, cum v-am zis, la trei, mi-am aruncat o privire pe harta cititorilor AMPress de la acea oră, oferită de pixul care se cheamă ciudat laptop. Întrebată, mică fiind, unde-i tata, fiica mea Luciana, spunea mândră, scrie la ”leptoc”. Pe harta oferită generos de „leptoc”, erau mai mulți cititori de prin lumea largă. Unul clipocea din Princevill, sper că n-am uitat cu totul numele, localitate la granița Pacificului, cam între Mexic și SUA. Ce român ne-o fi citind la acea oră care la ei e cu opt ceasuri mai în jos sau mai în sus, depinde din ce parte a planetei te uiți?  Dacă citește o poezie a mea? Sau despre biserica unității creștinilor, cu meri în naos?

Adorm mulțumit. Acum bat clopotele și toaca la biserica de peste drum, cu hramul Sfântului Andrei, chemându-și enoriașii la slujba de duminică. Soarele s-a suit din pădurile de la Buda, nu mai răsare din coama Bobarului, iar lumina lui bea rouă de pe leuștean și mărar. Să aveți ziua pe care v-ați dorit-o!

P.S.

Merele sunt un detaliu foto din pomii care n-au băgat de seamă că i-au luat în brațe  zidurile Bisericii. Au ferestre care le dau lumină, iar în acoperișul de șindrilă am desenat doi ochi albaștri prin care cerul îi va privi blajin, vara și iarna. Meșterii îi vor face din materiale transparente. Fructele vor fi anafura aurie din care se vor înfrupta cei ce o slăvesc pe Maica Domnului,

Parteneri