Lucian Avramescu despre ”predarea” lui Klaus Iohannis în faţa ziariștilor: ”A reparat ceea ce era pe cale să piardă”

S-a încheiat, acum câteva minute, întâlnirea lui Klaus Iohannis cu ziariștii, care a durat peste o oră. Chiar o oră și jumătate. Candidatul liberal Iohannis a răspuns tuturor întrebărilor, câte două, câte trei, chiar mai multe, venite de la ziariștii unor televiziuni declarat inamice, sau de la presa independentă. Au fost întrebări deștepte, incisive, altele formale.

L-am chestionat, la rându-ne, la cald, pe directorul AMPress, scriitorul Lucian Avramescu, destul de dur în ultimele articole față de locatarul de la Cotroceni,  în legătură cu această apariție, oarecum surprinzătoare a lui Klaus Iohannis. Ce a fost, cum vi s-a părut?

” Klaus Iohannis a reparat și a recuperat ceea ce era pe cale să piardă. A răsturnat legenda că e mut, că alții îi scriu răspunsurile. Păcat că a stat departe de presă până acum.  Nu m-a dat peste cap, dar m-a lămurit că e un președinte legitim al țării mele.

Distribuie prietenilor

Eu, care am ajuns un ziarist bătrân, îmi amintesc o întâmplare din viața mea de june ziarist. Am fost trimis de la ziarul din Vâlcea, unde lucram, să iau un interviu scriitorului Eugen Barbu, pentru un supliment literar al ziarului Orizont. Am ajuns pe strada Eminescu din București, la casa lui Eugen Barbu care mă aștepta. Eram tânăr și aveam curaj. Chiar obrăznicie. Eu întrebam, iar scriitorul, așezat la biroul lui, îmi răspundea cu spontaneitate.

Eugen Barbu era acuzat atunci pentru plagiat.  E adevărat, l-am întrebat eu, că vă scriu alții cărțile? Eram în casa lui și putea să mă arunce pe geam. Da, mi-a răspuns ironic, zâmbind. Acum când dumneavoastră îmi puneți întrebări, am doi roboței de la Electronica sub birou, care-mi suflă răspunsurile.

Așa am fost surprins când Iohannis, suspectat, inclusiv de mine, că nu știe decât să citească texte scrise de alții, a răspuns, arătându-și urechile fără căști, că nu are microfoane care să-i sufle răspunsurile, fiind singur cu scăfârlia lui personală în fața ziariștilor, nu toți prietenoși.
Vorbind cu Dăncilă, trecând peste orgolii, direct, căștigă detașat. Așa cred. Treaba lui”.

Poetul Lucian Avramescu a mai spus: ”În seara asta candidatul Iohannis a stricat rețeta prin care Dăncilă credea că l-a omorât. Viorica Dăncilă – care citește acum un text scris de alții – trebuie să renunțe la provocarea luptei minte la minte, inteligență la inteligență. Prea țipă: să vină să se bată cu mine că-l rup! Cam prea apăsat orgoliu. Va pierde”.
Aurelia Apostol, AMPress