Lucian Avramescu: Hristos a înviat şi buni zori!

lucian la icoane

Repetăm, an de an, răstignirea și învierea Fiului lui Dumnezeu și al Maicii Domnului. De ce oare, fiindcă Iisus a înviat de două mii și ceva de ani după ce omul l-a bătut în cuie pe cruce și l-a ucis ca pe cel mai nevrednic și patibular dintre ei? Știm asta. Și atunci?

Pentru a nu uita, poate. Dar și uitarea se despică în două întrebări: Pentru a nu uita vina sau pentru a nu uita să răstignim din nou?

Mărturii că-s Paștii, iar Fiul pământenei Maria e lângă părinții lui în cer, stau iarba verde și răsărită puternic și sârguincios printre pietrele care au și ele suflet, buruienile din curți și florile de la porți, mieii și iezi care fac ghidușe alergări pe pajiști, rândunelele revenite la cuiburi și pomii înfloriți sau care au dat deja în rod, scuturându-și rochiile de petale.

Nu știu cum va fi ziua, înnorată, împlouată sau doar însorită? Oricum ar fi, se simte în cer și-n pământ, în văzduh și-n auzhuh și chiar în morminte că-s Paștii. Morții noștri așteaptă, cei mai norocoși cu lumânări deasupra, să pătrundă învierea până la ei și să iasă să ne îmbrățișăm.

Dacă nu, mai devreme sau mai târziu, mergem noi la ei să le ducem căldura și dragul îmbrățișării.
Hristos a înviat!

(În titlul, pe Facebook,  apare o greșeală de literă, pe care n-o mai pot repara decât anulând scrierile voastre. Iertare pentru degetul meu bont și înnorarea din mâinile mele)

Parteneri