Lucian Avramescu: Huooo, politicienilor! Huooo şi ziariștilor deveniți curve ale politicii!

Găsindu-mă în împrejurări neprielnice sufletului meu, asaltat de îndoieli legate de sănătatea trupului, fiindcă ambele stau legate cu un fir invizibil,  n-am avut timp să joc în odaia de spital ”Hora Unirii”. Cocoțat pe o scară amețitoare a investigațiilor de toate tipurile, mă uit în jos cu teamă, să știu cum cad și ce-mi rup mai întâi – oasele sau gândurile.

Ajuns acasă, fiindcă acasă e doar Sângeru, am avut timp să-mi îmbrățișez copila, să-mi pipăi pietrele, să-mi mângâi câinii, să-mi număr păsările și vietățile care mănâncă fân, alintându-le cu vorbele mele bălbâite și suflând peste spinări cu blană aburul matinal al iubirii.

Am avut răgaz și să aflu că la Iași, marii conducători veniți de la București, au fost întâmpinați cu pancarte revendicative și huiduieli. Huoo, președintelui, huoo, premierului, huoo, tuturor. Sigur că e și ceva lucrare pricepută pesedistă în acest huoo, dar mai presus de ea este o durabilă și legitimă și dureroasă nemulțumire. De 30 de ani, Moldova, mai tare ca România toată, stă la coada căruței care aduce dezvoltare.

Unirea Principatelor a găsit revoltat Principatul Moldav, găsibil doar în vorbe de alint electoral și uitat cu totul la capitolul bani pentru investiții. Din această pricină Moldova face un fel de revoluție. Ea a ieșit din sfera bancului cu cele trei viteze ale moldoveanului, ”înșet, înșetișor și pi loc” și a intrat în a cincea, de raliu. Întâmplător, la cârmă nu mai sunt cei pe care de treizeci de ani i-au tot votat, din vremea în care ”Iliescu apare, soarele răsare!”, ci ăilalți care par tot ăia, fiindcă în fiecare liberal e un mic pesedist și-n fiecare pesedist dă din coadă, ca un pisoi umed, liberalul sugaci. Cert e că toți mint la fel și promit la fel. Împușcatul a lăsat, chinuindu-și poporul, o țară fără datorii. Ba chiar aveam de recuperat niște miliarde de dolari. Unde-s, cine i-a încasat fiindcă azi nu mai avem nimic, decât pensii plătite pe datorie și o clasă de politicieni putred de bogați, fără a avea o firmă?

P.S.
Cineva îmi trimite un articol scris acum doi ani, cică de mine, în care-mi înjur meseria de jurnalist. Caut. Da, e al meu, dar nu mai știu ce m-a scos atât de tare din țâțâni. Cititoarea care mi l-a trimis îl găsește potrivit să-l republic. E un huoo și pentru unii jurnaliști. Iată-l:

”Am asistat, în această seară, la una dintre cele mai jegoase, ignobile prestații a reprezentanților presei într-o dezbatere despre suferințele patriei mele. Despre cine-i la cârmă, cine își bate joc de noi, cine joacă banii, interesele fostei mele patrii, despre cine-i SRI și cine nu-i SRI. Cine trădează și face bani pe sărăcirea celor mulți și amărâți. Cine-i teroristul care-a aruncat în aer bruma noastră de speranță.

Mi-a fost, pentru început, rușine. Apoi am simțit că vomit. Cei mai jegoși și netrebnici nu erau netrebnicii din politică – prezenți și ei în previzibila dezbatere – ci pretinșii mei colegi din presă. Ce făceau ei? Mințeau. Mințeau profesionist, cu nerușinare, manipulau jegos, jucau abject.

Domnilor, am rugămintea să nu confundați aceste vietăți mizerabile, femei și barbați, cu meseria de ziarist, cu ziaristica. Tudor Arghezi o asociat profesia de ziarist cu cea de ”argat al opiniei publice”.
De azi, mai mult decât ieri și mereu, trăiesc convingerea amărâtă că presa a sucombat, că s-a covertit în curva jegoasă a politicii. Presa face parte din mizeria și dezastrul national de azi.

Are – așa e – un rol sinistru. Am în față, pe ecran, trei-patru portrete de oameni pe care-i știam dacă nu demni, măcar atenți la detaliul de a nu fi ridicoli în măgărie. Sunt, în totalitate, mafioți și de rușine.

Iartă-mă, Doamne, pentru dezlegarea de o profesie pe care am iubit-o și în care mi-am pus toate nădejdile. Presă română, ia aminte că NU MAI EȘTI! Iartă-ne, popor român, pentru trădare!.

Ecranele lumii sunt pline de netrebnici care joacă rolul de apărători ai adevărului. Nu sunt, jur, ceea ce par! Am convingerea că demolarea statului român a început și s-a terminat, nu cu prostituția politică, ci  cu comerțul de tejghea al unor ziariști. Feriți-vă, oameni buni, voi cei care mai sunteți buni, de așa zișii ziariști! Meseria mea a murit!”