Lucian Avramescu: Înălțimea lui Eminescu se măsoară în iubirea de România

 

Am scris, noaptea trecută, dând peste ”marea descoperire” a unui istoric literar, precum că Eminescu ar fi fost scund, că geniul tutelar al poeziei românești nu se măsoară cu șublerul și nici cu metrul tâmplarului.

Eminescu, chiar dacă măsura, pe înălțime, nițel peste un metru și șaizeci, rămâne cel mai înalt scriitor român.

În replică, mi se spune că am discriminat oamenii scunzi – și eu, la 1,78, sunt mai scund ca jumătate din populația unei țări nordice – că Hitler era mic de statură, că Putin, la fel. Eu, evitând dictatorii, criminalii, am dat exemplul unic al unui mare scund pe care îl iubesc, pictorul francez Toulous Lautrec. Am zis că și Napoleon era scund, evitând, fiindcă nu intra în ecuația nemulțumirii mele, personajele istoric negative , de genul celor numite mai sus.
Eminescu, pe lung sau pe lat, e mai mare ca toți cei enumerați de doamna opărită de fierbințeala însemnării mele.

Eminescu, am recitit câteva texte, inclusiv din Călinescu și Alexandru Piru, a fost un bărbat de talie medie, mai degrabă scund. Enervarea mea rămasă întreagă, e că îl măsurăm pe Eminescu, pe reguli de anatomie. El se măsoară prin geniul său și prin iubirea unică de România.

Dacă te duci, madam, la politicieni, mai toți scunzi, fiindcă mi-ai zis de Putin (am fost în Biroul Oval de la Kremlin, la doi pași de el, și nu am rămas cu o impresie că ar fi pitic, ci strivitor în forța malefică, din păcate), îți spun că tocmai astfel de comparații am vrut să evit.

Eminescu se măsoară în viteza luminii stelare, în geniul de a-și iubi necondiționat patria în care s-a născut, ceea ce nu fac nici înalții și nici scunzii.

De ce îl caută unii la centimetri pe Eminescu? Pentru a-l coborî, că tu ești româncă, la înățimile identice ale lui Ceaușescu, Băsescu, Cioloș, nici Iliescu nu e prea înalt, Boc? Asta vrei?!

Nu, madam, nu disprețuiesc oamenii scunzi, ci oamenii mici sufletește, iar pe Eminescu îl țin în alte comparații, stelare.

Am mulți prieteni scunzi, dar înalți pe dinlăuntru, fără a îndrăzni să-i așez lângă Eminescu.
El, unicul, se măsoară în nemărginita iubire de România, iar geniul său romantic, iubitor, nu poate fi aproximat cu șublerul. Asta am scris. ”Uriașii” Hitler, Ceaușescu, intră în altă ecuație și ține-i pentru matale.

E trist când nu pricepi nimic, făcând comentarii prin ridicarea poalelor în cap, pe un titlu.