Lucian Avramescu:  Iohannis, alergat cu făcălețul vorbei de Dăncilă?

 

Pe trei televiziuni în seara asta, analiști, politicieni, băgători în seamă și nebăgați în seamă aleargă cu leșul lui Iohannis în dinți. De ce zic leșul, că doar n-a murit? Toată această zarvă a fost iscată de prostia stafului iohannist de a-și ține la distanță candidatul de ”fiara Dăncilă”. Antena 3 a anunțat că transmite gratis dezbaterea pe trei posturi, iar întrebările vor fi corecte. Zău?!

Ce se poate petrece într-o confruntare, chiar urâtă, pe care poporul o vrea? Romanii, strămoșii noștri de la Râm, doreau sânge în arenele cu gladiatori și-l aveau. Va ieși o tencuire cu zoaie de la un capăt la celălalt al emisiunii? Ei și?! Mințile vor cerne și analiza.

Distribuie prietenilor

Surse din apropierea fustelor doamnei Dăncilă spun că se va reveni la casele lui Iohannis, la pruncii vânduți la bucată sau tranșați pe organe, la faptul că n-a făcut plozi și altele asemenea. Le-am mai auzit.

Iohannis a fost ani și ani profesor de liceu. Vorbește bine când vrea. Tărăgănat, ca mulți ardeleni, dar vorbește. O dezbatere filosofică la Sibiu, cu somități, pe care am urmărit-o când nu era președinte arăta un Iohannis cu generoase conviețuiri cu cartea. Gestul de a refuza dezbaterea, fie ea și puturoasă, îl proiectează pe neamț sub patul Vioricăi Dăncilă, refugiat la amenințarea cu făcălețul.

Iohannis vorbește – aspect care a impresionat ziariștii la Paris – patru limbi: română, germană, franceză, engleză. Dăncilă are dificultăți în toate vorbirile, dar de la o vreme turuie ca o chivuță. Îl va mototoli? Poate, dar lumea votantă s-a cam săturat de limbuția  PSD-ului.

Va fi o dezbatere despre programe, proiecte, realizări? Nu. Aici nu va străluci niciunul, fiindcă mari motive de laudă nu au. Nici președintele Iohannis și nici premierul Dăncilă.

Ultima spunere a sibianului a fost că nu se încurcă într-o discuție cu reprezentanta unui partid care a mințit, a tocat banii țării, a avut o unică obsesie – să-și scoată de sub amenințarea cătușelor penalii. Toate astea le-a mai spus. Dăncilă va spune că ardeleanul a mâncat cu nevastă-sa ficați de copii. Iohannis va replica, poate, că guvernarea de stânga ne-a mâncat ficații tuturor, sponsorizând sute de mii de asistați social și golind vistieria, întreind cu neamuri funcționărimea bine remunerată. Că ne-a împrumutat în trei ani cât Ceaușescu în 25, fără să se vadă un cap de șosea.

Va fi o aruncare reciprocă de gunoaie în cap. Poporul – 65 la sută – vrea însă asta. Refuzându-i ambâțul îl insulți.

Pe Iohannis l-au învățat ai lui să se țină curat, igienic. Corul celor care strigă cuvântul lașitate se va auzi tot mai răspicat, bubuitor și el se va transforma în voturi, mărțișoare și broșe puse plocon pe pieptul primitor al madamei Dăncilă.

Din zece pesediști aflați în seara asta în dezbaterile televizate, nouă au vorbit despre lașitatea lui Iohannis.

Au găsit cheia turului doi.  PSD vrea să câștige cu acest poncif. Dăncilă e eroina de la Oituz, e proclamată deja Ecaterina Teodoroiu, pe față, fiindcă  în culise pesediștii o alintă cu apelativul ”proasta”. Păi uite cum fuge Iohannis de avântata ei istețime, de spiritul ei polemic!  Dar dacă ”mutul” se răzgândește în ultima secundă?

Nu mi-e drag Iohannis, dar neparticiparea la o dezbatere, pe care-s convins că n-o pierde, face un cadou urât românilor care visează, acasă sau în diaspora, măcar un pic de viață fără partidul înființat de Ion Iliescu și care conduce România, pe dedesubt mai ales, de 30 de ani.